Bar mitswa

Eldad Kisch

vrijdag 1 oktober 2021

Mijn jongste kleinzoon werd dezer dagen bar mitswa. Voor wie verder af staat van het jodendom, dat betekent “zoon van het gebod”, en het heeft de betekenis van religieuze meerderjarigheid.

Daarmee rusten alle verplichtingen en verantwoordelijkheden van de Joodse man van dertien jaar en ouder van nu af aan ook op zijn schouders, een soort rite van volwassenheid. Sommigen van mijn andere kleinkinderen die in Israël wonen, hebben deze ceremonie op liberale en buitengewoon plezierige manier doorgemaakt, met familie en nabije vrienden, zoals gebruikelijk.

Deze kleinzoon verkoos deze belangrijke mijlpaal te vieren op een andere en originele manier, ver van de religieuze conventie. Hij is al jarenlang een liefhebber van de gitaar, is er ook heel goed in, op de grens van professioneel, en hij dacht zijn feest van de volwassenheid te vieren met een concert, samen met zijn geliefde muzieklerares en enkele vrienden, eveneens gitaarspelers.

Omgeven door naaste familie en vele vrienden, in een zaaltje in Tel Aviv, trad hij op met zijn instrumenten. De stemming was vol liefde en vreugde, met lekkere drankjes en eten. Wat een voorrecht en een feest om dit te mogen meemaken!

Bar mitswa
Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
mzal tov

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013