Kort nieuws uit de medische wereld

Eldad Kisch

vrijdag 9 december 2022

Het beroemde Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem heeft een geziene Arabische arts die net zijn opleiding had voltooid op staande voet ontslagen, omdat hij in een ziekenkamer waar ook een Palestijnse gedetineerde is opgenomen chocolaatjes had uitgedeeld. Het argument: heulen met de vijand. Er is ook een klacht tegen hem ingediend.

Ik volsta met één classificatie voor dit trieste nieuws: een heksenjacht. En als het niet zo triest was, zou je in lachen uitbarsten om de onbenulligheid van de klagers.

Een tweede item ligt veel moeilijker, en is van medisch-ethische aard. Dit hele verhaal is al twee jaar geleden gebeurd en tot nu toe geheim gehouden. De IMA (Israel Medical Association) kan maar niet besluiten waar precies de schoen wringt. Het verhaal is nu gedeeltelijk gepubliceerd door mijn dokters, en zit als volgt: een Palestijnse gevangene is op gezag van een hoge ome inwendig (vaginaal en rectaal) onderzocht op gronden van veiligheid van de staat. Voor dit doel is een vrouwelijke militaire arts op komen draven. De gevangene schijnt geen toestemming te hebben gegeven voor dat onderzoek en er is door een familielid (?) een klacht ingediend waar niemand zijn vingers aan wil branden. Dit maakt de zaak zeer problematisch, zowel juridisch als medisch-ethisch. De term 'aanranding' is zelfs gebruikt.

Volgens de algemene mening op dit gebied had de arts deze ingreep, zonder toestemming van de patiënte, moeten weigeren uit te voeren, maar zij had niet erg veel ervaring en dacht dat haar (niet medische) superieur wel zou weten hoe het hoort. Mogelijk was zij ook bang haar baantje te verliezen bij weigering. Zij heeft, door al het gedonder eromheen, zelf al ontslag genomen bij het militaire bestel. Verder is alles geheim: wie, waar en waarom?

Een lastig probleem, waarover de IMA geen uitspraken wil doen, want het toverwoord luidt: security.

8 + 3 = ?
Wat een bizar en pijnlijk verhaal! Wat een frustratie en angst (?). Of wordt angst zo gesmeed? Ook in onze streken kán en mag heel veel op basis van veiligheid. Zeker nu de grens van 'waar-ben-je -veilig' zelfs ((?!) in West Europa/Nederland behoorlijk in onze richting richting opschuift. Natuurlijk wil iedereen zich graag veilig voelen, maar ten koste van wat? Weet opnieuw dat ik diep respect heb voor de moed waarmee jullie 'dáar' willen zijn en blijven. "Zal er ooit een weg van vrede zijn?"

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.