De Art Gallery van Umm Al Fachem

Eldad Kisch

vrijdag 19 mei 2017

Afgelopen zaterdag bezochten wij Umm Al Fachem. Die naam betekent 'de moeder van de houtskool', omdat het produceren van houtskool vroeger de hoofdactiviteit was van die streek. De galerie is zo'n beetje het kunstmuseum van de stad, waar lokale kunstenaars een mogelijkheid hebben hun kunst te exposeren en waar ook vele bewoners van de stad, volwassenen en kinderen, in cursussen en groepen bij elkaar komen om over kunst te leren en er aan te werken. Nuttig werk.

Deze instelling is begonnen in 1996 en verder gestuwd door Said Aboe Shakra, en de Art Gallery geniet bekendheid en waardering in Israël.

Er werd op die zaterdag feestelijk een tentoonstelling geopend met werken van vijf Arabische en Joodse kunstenaars, onder anderen David Reeb, die zeer kritisch over de bezetting denkt en dat tot uiting brengt in zijn werk. De opening werd goed bezocht door de inwoners van Umm Al Fachem, maar ook door kunstlievende Israëli's uit het hele land. Het zal geen verbazing wekken dat meerdere van die Arabisch-Israëlische kunstenaars politiek geëngageerd zijn, en ik vroeg me zelfs af of onze minister van Cultuur niet moet ingrijpen, want deze regeerders houden niet zo van andersdenkende geluiden. Hoe dan ook kan ze (de minister) een eventuele subsidie intrekken – daar heeft ze geen enkele moeite mee. Nog beter is de aanstootgevende schilderijen met geweld te verwijderen … Ik vond niet alles even mooi, maar daar gaat het niet in alle gevallen om.

De hongerstaking van de Palestijnse gevangenen blijft nogal opvallend buiten het nieuws hier. Ook over de import van Indiase artsen voor het tegen hun zin voeden van de hongerende Palestijnen horen we niets meer in de pers. Het is mogelijk eerder een dreigement geweest aan het adres van de Israëlische artsen dan een serieus voorstel. We proberen het onrecht zo stil mogelijk te houden. Er moet waarschijnlijk iets ernstigs gebeuren vóór ons geweten wakker wordt geschud. Hebben we zoiets nog wel?

Daarenboven zijn we nu druk bezig te voorspellen wat de onvoorspelbare president Trump hier komt uitspoken.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Aan mijn muur hangen al bijna 30 jaar drie werken van de broer van Saïd Abu Shakra, de schilder en dichter Farid Abu Shakra. Ik leerde hem kennen bij een tentoonstelling in het buurthuis Rabitah in Jaffo in de jaren 80, en viel voor zijn werk. Sinds ik terug ben in Nederland is ons contact verloren gegaan. Heel jammer.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013