De moderne wereld

Eldad Kisch

vrijdag 6 januari 2017

In Israël zie je in grote supermarkten veel Arabisch personeel, ook in gebieden waar geen Arabieren wonen. Vaak zitten die Arabische vrouwen en meisjes achter de kassa. Dat is wel heel gemakkelijk te zien aan hun hoofddoekjes. Laatst deed ik mijn onschuldige inkopen en daar was ook een fles drank bij. Mijn caissière maakte een bescheiden en suggestief gebaar naar mijn fles, opdat ik die zelf zou optillen, ’m met de barcode voor het raampje zou houden en ’m dan verder zou meenemen naar mijn goddeloze voornemens. Dit alles zonder een woord te zeggen. Gelukkig herinnerde ik me van een tijd geleden al eens eerder zoiets te hebben meegemaakt, en toen was ik niet zo vlug van begrip; dit keer gleed ik dus naadloos in mijn rol. Het hangt van de mate van klokvrijheid van de cassière af hoe het mijn drankfles vergaat, want het gebeurt niet elke keer bij dit soort onmoetingen. De moderne wereld.
(Uitleg voor wie ver van dit onderwerp af staat: de islam verbiedt gebruik van alcohol. Er staat waarschijnlijk niets in de Koran over het aanraken van een dichte fles, maar je kunt niet voorzichtig genoeg zijn).

En nu een taalkundig probleem. Hoe heet het Arabische lid van de Knesset dat mobiele telefoons de gevasngenis binnen smokkelde: Ghattas, 'Attas of Rattas? Alledrie goed! Het probleem is geheel vergelijkbaar met de problematische benaming van Gaza, zoals het in de westelijke wereld heet in navolging van de Engelsen, of 'Aza, zoals de Israeli's het noemen, waar de apostrof staat voor een soort onderaardse keelklank, en ten slotte Raza, met een diepe keel-rrr, zoals alleen maar Arabieren die weten voort te brengen. We kunnen het probleem slechts aantonen, maar oplossen, neen.

Meestal bemoei ik me niet met 'politiek'. Dat laat ik over aan onze commentatoren. Maar soms kan ik het niet laten. Mijn voorstel is al jaren dat wie zich geroepen voelt giften en bijdragen te doen voor goede doelen in Israël, daar vooral mee moet doorgaan. Er zijn voldoende waardige instanties. Maar let op: Israël is tegenwoordig zo goed bij kas dat we zonder enige moeite veertig wetsovertreders in Amona kunnen afkopen met 130 miljoen sjekel. Dus gaat door met die goede doelen, maar zorg dat de besteding van uw goede geld gericht is en rechtstreeks, 'earmarked', en niet via algemene potjes waar Nethanjahoe zijn handen in kan steken. Wie niet weet in welke richting hij het moet zoeken, kan ik met raad en daad bijstaan.

8 + 3 = ?
Graag zou ik een organisatie willen steunen die psychologische hulp en therapie verleent aan slachtoffers van traumatische gebeurtenissen zoals aanslagen. Ongetwijfeld hebt u een tip.
Graag reageer ik op het verzoek van Ron. Physycians for Human Rights - Israel verleent al jaren hulp aan de vele vrouwen uit Afrika die op weg overland door de Sinai naar Israel aldaar vastgehouden zijn en verkracht door lokale bewoners. Giften zijn zeer welkom en kunnen PHR bereiken via SIVMO. Eldad

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.