De idiotie van de persoonlijke code

Eldad Kisch

zondag 31 mei 2020

Ik kan me voorstellen dat het nodig is om een code, een geheim nummer, aan te schaffen voor overschrijvingen van mijn bankrekening. Je zou niet willen dat iedereen daar vrijelijk kan grabbelen. Dat geldt misschien ook voor de site van het ziekenfonds – je wilt niet dat jan en alleman kan zien dat je zojuist dement bent bevonden door de bevoegde neuroloog.

Maar voor allerlei perifere zaken, zeg om mijn waterrekening te bekijken, moet ik óók een code intypen. Ik maak me het leven makkelijk, dacht ik, en gebruik voor al die onbelangrijke onzin dezelfde code. Het is allemaal dikdoenerij – laat de mensen maar vrijelijk naar mijn electriciteitrekening kijken, misschien betalen ze hem ook meteen nu ze toch bezig zijn. Het gedonder begint pas echt als de betreffende instantie me meldt dat de geldigheidsduur van mijn geheime code is verlopen, meestal na een half jaar of zo, en dat doorbreekt mijn intelligente systeem van eenvoudigheid.

Opeens is mijn rekening bij de kruidenier, waar mijn code gewoon ‘eldad’ is, zoals bij alle andere onbelangrijke zaken, noodgedwongen ‘eldad1’ geworden. Dus dat moet ik ergens opschrijven. En daar wringt de schoen. Op een papiertje, in een boekje? En waar is die aantekening juist als ik hem zo 'desperaat' nodig heb? In het ergste geval kan ik ook gewoon níet kijken – het wordt toch automatisch overgemaakt op de tiende van de maand.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Dit is me uit het hart gegrepen. Verder wil ik u zeggen dat ik onder de indruk ben van uw bijdrage, en die van uw echtgenote, aan het tv-programma dat onlangs In Nederland is uitgezonden over immigranten in Israël. Wat u zei heeft me geraakt. Dank u wel.
Ik ben het helemaal met je eens. Wat een ellende. En als ik tegenwoordig iets visa internet wil bestellen kan dat alleen als ik een login aanmaak. Met een persoonlijke code. Laten we vingerafdrukken gaan gebruiken of zoiets.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013