sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Onze docenten

Shelly Bodenheimer (1956), geboren in Haifa, was één van de oprichters van Kibbutz Yahel, de eerste liberale kibboets in Israël. Zij woonde in Yahel van 1977 tot 1988. Naast haar werk in de kibboets haalde zij een BA in Joodse geschiedenis en Engelse literatuur aan de Ben Gurion Universiteit. Sinds 1995 woont Shelly in Nederland. Zij werkt voor de Nederlandse vestiging van een groot Israëlisch bedrijf.

Shelly Bodenheimer

Danielle van den Bos


Daniëlle van den Bos (1977) werd geboren in Nahariya, Israël, maar groeide op in Nederland. Zij studeerde Modern Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Hebrew University in Jeruzalem. In 2005 studeerde ze af op het onderwerp 'Politieke boodschappen in Israëlische popmuziek van 1987-2004'. Daniëlle is docent Modern Hebreeuws aan de Joodse Scholengemeenschap Maimonides. In 2007 werd haar boek 'Dansen in een dode stad' gepubliceerd, een persoonlijk verslag van haar tijd in Jeruzalem.

Danielle van den Bos

Shirley Ensel (1979) werd geboren in Haifa. Na het vervullen van haar militaire dienstplicht behaalde ze cum laude haar bachelor psychologie aan de Universiteit van Haifa. In 2005 kwam ze naar Nederland, waar ze een intensieve cursus Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam voltooide. In 2008 was ze klaar met haar master Joodse culturen aan de UvA, waarin ze zich heeft gespecialiseerd op het gebied van Joodse en Israëlische identiteit van Israëliërs buiten Israël en met name Israëliërs in Amsterdam. Shirley geeft al een aantal jaren Ivrietles, zowel aan volwassenen als op de Joodse basisschool Rosj Pina. In Israël gaf ze grammaticalessen Ivriet aan eindexamenstudenten.

Shirley Ensel
Video afspelen

Lievnath Faber (1984) studeerde filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Haar afstudeerscriptie ging over Oriëntalisme binnen de Joodse gemeenschap & in de Israëlische cinema. In 2008 was zij één van de oprichters van Filmisreal, het filmfestival dat zich tot op de dag van vandaag inzet om de diversiteit van de cinema uit Israël in Nederland te tonen. Haar passie voor de Israëlische film zet ze verder in door het assisteren bij het programmeren van Israëlische films op festivals wereldwijd. Momenteel legt ze de laatste hand aan haar research masterscriptie. 

Lievnath Faber

Dr. Corien Glaudemans (1955) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden waar zij in 2003 promoveerde. Ze is verbonden aan de Stichting Joods Erfgoed Den Haag en werkt als wetenschappelijk medewerker bij het Haags Gemeentearchief. Haar specialiteit is Joodse geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Ze publiceert hierover en houdt lezingen.

Corien Glaudemans

Jules van Hessen


Jules van Hessen (1959) is de vaste dirigent van het Nederlands Theaterorkest en het Philips Symfonieorkest en als gastdirigent actief bij een groot aantal symfonieorkesten. Hij studeerde orkestdirectie bij ondermeer Louis Stotijn, Edward Downes en Gennadi Rozjdjestvensky. Hij won internationale dirigentenconcoursen in Kopenhagen en Graz en eindigde enkele malen als finalist van de internationale dirigentencursus van de NOS. Inmiddels heeft hij vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten gedirigeerd en is internationaal een veelgevraagd dirigent. Zo was hij de eerste Nederlandse dirigent die de grote orkesten in China dirigeerde. Jules van Hessen is ook actief als spreker in het bedrijfsleven waar hij de processen waarmee een dirigent te maken heeft toetst aan die van andere beroepsgroepen. Sinds een aantal jaren is zijn concept 'Maestro Jules onthult' een groot succes. Bekende klassieke meesterwerken worden voor de pauze, met live ondersteuning van het orkest toegelicht en na de pauze integraal uitgevoerd. De tv uitzendingen hiervan (AVROTROS) met het Radio Filharmonisch Orkest trokken zo’n 700.000 kijkers. Verder is hij voorvechter en kenner van Joodse muziek en erevoorzitter/ artistiek directeur van het Internationaal Joods Muziekfestival.

Jules van Hessen
Video afspelen

Koen Hilberdink (1957) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Algemene literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. In 2000 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op het werk en leven van dichter en essayist Paul Rodenko en in 2007 publiceerde hij een biografie van de jong gestorven dichter Hans Lodeizen. Momenteel werkt hij aan de biografie van uitgever, mecenas en classicus Johan Polak. In 2012 verscheen een voorstudie onder de titel Boekenmanie. De geboorte van Johan Polak als uitgever bij Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. De definitieve biografie verschijnt naar verwachting in 2017 bij uitgeverij Van Oorschot. Hilberdink werkt als hoofd genootschap bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Koen Hilberdink fotograaf: Lona Aalders

Danny Hovestad (1967) is zelfstandig kok en culinair adviseur in de horeca. Hij werkte als teamleider in de grootkeuken bij diverse bedrijven en was chef van de kosjere keuken van Langerhuize in Amstelveen. Danny geeft kookworkshops en trainingen.

Danny Hovestad

David Kromhout (1976) studeerde Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde zijn lesbevoegdheid voor Griekse en Latijnse taal en cultuur via Scholae, een interuniversitaire opleidingsmodule voor docenten. De afgelopen zes jaar combineerde hij onderwijs en onderzoek. Naast het werk als docent klassieke talen op verschillende middelbare scholen in de Achterhoek, deed hij een promotieonderzoek binnen het NWO-project: Dynamics of Neo-Latin and the Vernacular. The Role of Self-Representation, Self-Presentation and Imaging in the Field of Cultural Transmission, Exemplified by the German Reception of Dutch Poets in a 'Bilingual' Context dat resulteerde in het proefschrift Clashes of Discourses: Humanists and Calvinists in Seventeenth-Century Academic Leiden. Momenteel doet hij bij de Bijzondere Collecties van de UvA onderzoek naar de Remonstrantie van Hugo de Groot. Zijn wetenschappelijke belangstelling gaat uit naar manifestaties van culturele en intellectuele interactie in de Gouden Eeuw.

David Kromhout

Raya Lichansky (1947) is al meer dan tien jaar actief voor Crescas. Vanuit haar culinaire achtergrond - ze werkte een aantal jaren als televisiechef voor RTL4 en publiceerde 7 kookboeken - verzorgde ze kosjere en kosjer-stijl kookcursussen voor ons.
Ze is sinds 2011 verantwoordelijk voor de wekelijkse nieuwsbrief van Crescas. Verder geeft ze rondleidingen in de Amsterdamse dierentuin Artis. In haar resterende vrije tijd doet ze aan Joodse genealogie en is ze op zoek naar haar familieverleden.

Raya Lichansky fotograaf: Patrick Sternfeld

Elisabeth Lockhorn


Elisabeth Lockhorn is journalist. Ze publiceerde onder meer Geletterde vrouwen en Geletterde mannen, literaire interviews die eerder verschenen in Vrij Nederland en Opzij. In 2016 verscheen van haar hand de biografie Andreas Burnier, metselaar van de wereld, waarvoor zij de Henriëtte de Beaufort-prijs kreeg toegekend. Voor dit boek werd ze verder genomineerd voor de Brusseprijs en de Erik Hazelhoff Prijs.

Elisabeth Lockhorn fotograaf: Bert Nienhuis

Pauline Micheels (1948) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde op de studie Muziek in de schaduw van het Derde Rijk. De Nederlandse symfonie-orkesten 1933-1945 (Zutphen 1993), waarvoor ze een eervolle vermelding kreeg in het kader van de Dr. L. de Jong-prijs. Daarna schreef zij De Vatenman. Bernard van Leer (1883-1958) (Amsterdam 2002), Geen vogel kan van louter fluiten leven. Vereniging van Letterkundigen 1905-2005 (Amsterdam 2006) en Israel Jacques Olman, componist en koordirigent (Amersfoort 2011). Van Kind van de rekening. Het rechtsherstel van de joodse oorlogswezen (Amsterdam 2005) was zij co-auteur. In 2014 verscheen Vandaag. Een oorlogsnovelle. Zij werkte mee aan historische publicaties, schreef zo'n zestig lemma's voor het biografisch woordenboek Joden in Nederland in de twintigste eeuw (Utrecht 2007) en 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (2013) en publiceerde artikelen in dag- en weekbladen.

Pauline Micheels fotograaf: Jasper van den Berg

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld 'Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis'. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van Joodse bronnen voor een Joods en Christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.

Leo Mock
Video afspelen

Daniel van Mourik


Daniel (Ineke) van Mourik (1949) is beheerder van de literaire nalatenschap van Andreas Burnier. Zij werkte jaren in de universiteitsbibliotheek in Utrecht en is oud-bibliothecaris (2007-2014) van ATRIA (voorheen IIAV), Instituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam. Zij schreef twee romans, was redacteur van de feministische tijdschriften Lover en Lust & Gratie en in de jaren zeventig een van de oprichters van vrouwenboekhandel, café en documentatiecentrum De Feeks in Nijmegen.

Daniel van Mourik

Wil Parijs (1952) is al 35 jaar actief in het boekenvak. Hij begon in de boekhandel zelf, werkte vervolgens als vertegenwoordiger voor diverse uitgevers en is nu weer terug bij zijn oude liefde: de boekwinkel. Daarnaast is hij adjunct-hoofd van Talmoed Tora, het jongerenonderwijs van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, en speelt hij amateurtoneel.

Wil Parijs

Manja Ressler (1956) is journalist, scenarioschrijver en vertaler. Zij was mede-samensteller en redacteur van Ruiter in de wolken (2015), een bundel verzamelde Joodse essays van Andreas Burnier. Tussen 1995 en 2000 werkte zij samen met Andreas Burnier aan een nieuwe vertaling van het Liberaal-Joodse gebedenboek Sidoer Tov Lehodot, onder redactie van rabbijn David Lilienthal. Eerder schreef zij samen met Alex de Jong een alternatieve introductie tot het jodendom: Maar u ziet er helemaal niet Joods uit (1996).
Daarnaast schreef zij onder andere voor NRC Handelsblad boekbesprekingen (vaak over Joodse onderwerpen en het Midden-Oosten), maar ook interviews en andere artikelen.
Manja Ressler studeerde een aantal jaren filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en screenwriting aan de New School University in New York.

Manja Ressler

Raymund Schütz (1964) is historicus en werkt bij het Nederlandse Rode Kruis. Maandag 28 november 2016 promoveert hij met zijn proefschrift waarin hij de houding van het Nederlandse notariaat tijdens de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse zuivering heeft onderzocht. Speciale aandacht besteedt hij aan de rol van de notaris bij de doorverkoop van onroerend goed dat afkomstig was uit Joods eigendom.

Schütz doet onderzoek, publiceert en geeft lezingen over diverse aan de oorlog gerelateerde onderwerpen: oorlogsarchieven, het notariaat en de Tweede Wereldoorlog, de Joodsche Raad en de bureaucratie van de vervolging.

Raymund Schütz

Joseph Semah (1948) werd geboren in Bagdad, groeide op in Tel Aviv en belandde in 1983 in Amsterdam. Hij houdt zich graag bezig met de Christelijke en Joodse invloeden op de Westerse kunst. Op heel eigen wijze laat hij zien hoe de Hebreeuwse taal, traditie en cultuur kunstenaars als Marcel Duchamp, Joseph Beuys, Barnett Newman en El Lissitzky (in)direct beïnvloedde. En dat maakt hij zichtbaar in zijn eigen kunst, zoals in zijn project Tracing Martin Heidegger's hut and Paul Celan's clouds: [...]

Joseph Semah

Jan Stoutenbeek en Paul Vivegeno


De oud-studievrienden Jan Stoutenbeek en Paul Vigeveno publiceren al meer dan dertig jaar over de Joodse wereld in Nederland. Begin 2017 verschijnt de 7e editie van Joods Amsterdam. Eind jaren tachtig verscheen Joods Nederland, de basis van de Gids van joods erfgoed in Nederland die medio 2016 verscheen. Stoutenbeek voerde jarenlang de directie over grote stedelijke projecten voor de stad Amsterdam, Vigeveno is cultureel ondernemer en organiseerde onder meer cultuurhistorische reizen.

Jan Stoutenbeek en  Paul Vivegeno

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is momenteel als historicus verbonden aan de Vrije Universiteit, waar hij nieuwe onderzoeksprojecten opzet op het terrein van religiegeschiedenis. Zijn eigen onderzoek concentreert zich op vroegmoderne West-Europese Joodse geschiedenis.
In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

Bart Wallet
Video afspelen