sluiten
×
Mogen wij u om een kleine bijdrage vragen om het werk van Crescas blijvend mogelijk te maken? Alle content op deze website is vrij toegankelijk: de wekelijkse columns, video’s, geluidsbestanden, artikelen, etc. Dat willen wij graag zo houden. U kunt ons daarbij helpen met een kleine, vrijwillige bijdrage. Ieder bedrag is welkom. Met de groene knop hiernaast is dat zó geregeld. Dankuwel.
inloggen
×

Mijn Crescas

Inloggen met gebruikersnaam & wachtwoord


Zonder wachtwoord snel inloggen?

Onze docenten

Lucia Admiraal (1989) studeerde geschiedenis, Arabisch en Midden-Oostenstudies aan de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands-Vlaams Instituut in Cairo (NVIC). Sinds september 2016 werkt zij aan haar promotie die aan de Universiteit van Amsterdam zal plaatsvinden. Haar proefschrift gaat over Arabisch-Joodse intellectuele debatten over nazisme en antisemitisme in Europa tijdens de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw. Door een vergelijkende studie van Arabischtalige Joodse kranten uit Egypte, Libanon en Irak onderzoekt zij hoe de vervolging van het Europese jodendom zich verhield tot het vraagstuk van Joodse integratie in de opkomende Arabische natiestaten in het Midden-Oosten en tot het zionisme. Lucia Admiraal is daarnaast redacteur van ZemZem, tijdschrift over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de islam.

Lucia Admiraal

Ronit Eden is an independent curator, living and working in Amsterdam. She holds a degree in design and architecture. Since 1989 she has worked as an interior architect, as well as an exhibition designer for major museums in Israel.
As of the last ten years, in and around the Netherlands, she has been curating and producing exhibitions mainly based on contemporary art. Among others she exhibited in Museum Beelden aan Zee (Den Haag), Castrum Peregrini (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht), Jewish Historical
Museum (Amsterdam) and Jewish Museum (Munich).
In the last years, for the Kunstenisrael fund, she programmed and guided research trips in Israel for professionals from the Dutch art field.

Ronit Eden

Roald van Elswijk


Roald van Elswijk (1974) is historisch onderzoeker, tekstschrijver en literair vertaler. Hij publiceert regelmatig over de Joodse geschiedenis van Noord-Groningen en is coördinator van Open Joodse Huizen in Appingedam. Sinds 2015 is Van Elswijk voorzitter van Werkgroep Joods Appingedam.

Roald van Elswijk

Shirley Ensel (1979) werd geboren in Haifa. Na het vervullen van haar militaire dienstplicht behaalde ze haar bachelor psychologie aan de Universiteit van Haifa. In 2005 kwam ze naar Nederland, waar ze een intensieve cursus Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam voltooide. In 2008 was ze klaar met haar master Joodse culturen aan de UvA, waarin ze zich heeft gespecialiseerd op het gebied van Joodse en Israëlische identiteit van Israëliërs buiten Israël en met name Israëliërs in Amsterdam. Shirley geeft al meerdere jaren Ivrietles, aan volwassenen en in het verleden op de Joodse basisschool Rosj Pina. In Israël gaf ze grammaticalessen Ivriet aan eindexamenstudenten.

Shirley Ensel

Voedselliefhebber & blogger Esther Erwteman (1977) woont, na jaren met veel plezier te hebben gereisd, nu weer in Amsterdam. Ze is oprichter en eigenaar van Esther's Cookery, de eerste kosjere en flexitarische kookstudio van Amsterdam, waar iedereen welkom is om samen te koken en samen te eten. In haar kookstudio organiseert Esther uiteenlopende kook & eet events voor groepen van 2 tot 30 personen.
Bij Esther's Cookery draait alles om bijzondere gerechten, maar ook om gewoon en traditioneel hedendaags eten met zuivere, duurzame producten en eigen recepten. Authenticiteit is de rode draad in al haar activiteiten. Vegetarisch, kosjer en lekker: velen zullen denken dat dit niet hand in hand kan gaan, maar tijdens de workshops 'Indiaas vegetarisch' en 'Koken met de recepten van Yotam Ottolenghi' laat zij zien dat dit wel degelijk mogelijk is.

Esther Erwteman

Suzanne Grünfeld (1964) studeerde grafisch ontwerpen aan de Rietveld Academie Amsterdam en werkt sinds de opening eind 2006 in het Joods Historisch Kindermuseum. Zij coördineert de workshops voor kinderen. In 2016 bezocht zij de Charlotte-Salomon-Grundschule in Berlijn om te zien hoe kinderen daar les krijgen in de werkwijze van Charlotte. Met deze kennis en eigen ervaring zal ze de workshop bij de overzichtstentoonstelling geven.

Suzanne Grünfeld

Jules van Hessen (1959) is de vaste dirigent van het Nederlands Theaterorkest en het Philips Symfonieorkest en als gastdirigent actief bij een groot aantal symfonieorkesten. Hij studeerde orkestdirectie bij ondermeer Louis Stotijn, Edward Downes en Gennadi Rozjdjestvensky. Hij won internationale dirigentenconcoursen in Kopenhagen en Graz en eindigde enkele malen als finalist van de internationale dirigentencursus van de NOS. Inmiddels heeft hij vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten gedirigeerd en is internationaal een veelgevraagd dirigent. Zo was hij de eerste Nederlandse dirigent die de grote orkesten in China dirigeerde. Jules van Hessen is ook actief als spreker in het bedrijfsleven waar hij de processen waarmee een dirigent te maken heeft toetst aan die van andere beroepsgroepen. Sinds een aantal jaren is zijn concept 'Maestro Jules onthult' een groot succes. Bekende klassieke meesterwerken worden voor de pauze, met live ondersteuning van het orkest toegelicht en na de pauze integraal uitgevoerd. De tv uitzendingen hiervan (AVROTROS) met het Radio Filharmonisch Orkest trokken zo’n 700.000 kijkers. Verder is hij voorvechter en kenner van Joodse muziek en erevoorzitter/ artistiek directeur van het Internationaal Joods Muziekfestival. Op 8 maart 2018 heeft Jules uit handen van wethouder Simone Kukenheim de ridderode mogen ontvangen.

Jules van Hessen

Saskia van den Heuvel


Saskia van den Heuvel (1970) is film-en televisiemaker, fotograaf en schrijver. Zij werkte onder meer voor IKON, VPRO, NOS en M, het magazine van NRC Handelsblad. Saskia is bezig met een documentaire over Asterdorp, een woonschool in Amsterdam-Noord, bedoeld voor de opvang van asociale gezinnen, maar ook één van de getto's van Amsterdam. Titel van de documentaire: Het Einde van de Wereld.

Saskia van den Heuvel

Anne Maria van Hilst


Anne-Maria van Hilst (1988), geboren in Amsterdam, studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Zij specialiseerde zich in 'tznioet en seksualiteit bij Joodse vrouwen'. Tijdens en na haar studie werd ze actief in het interreligieuze veld. Zij geeft lezingen en gastlessen bij diverse geloofsgemeenschappen en ze organiseert interreligieuze bijeenkomsten. Sinds 2017 is Anne-Maria hoofd onderwijs bij de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam.

Anne Maria van Hilst

Jacques Klöters (1946) was een van de oprichters van cabaretgroep Don Quishocking waarvan hij deel uitmaakt tot 1981. Daarnaast was hij leraar dramaturgie aan de Kleinkunstacademie te Amsterdam en medewerker van het Nederlands Theater Instituut. Hij heeft meegewerkt aan programma's van diverse cabaretiers zoals Adele Bloemendaal, Jenny Arean, Karin Bloemen en Lenette van Dongen. Schreef mee aan de musical 'De zoon van Louis Davids en aan de toneelbewerking van 'Ja Zuster, Nee Zuster'. In 1985 kwam het boek uit 'Door de nacht klinkt een lied' dat hij samen met Henk van Gelder schreef en dat de basis is van de gelijknamige voorstelling. Daarnaast is hij samensteller en presentator van diverse radio en televisie programma's.

Jacques Klöters fotograaf: Nico Kroon

Ariëlla Kornmehl


Ariella Kornmehl (1975) studeerde filosofie en woont met haar gezin in Amsterdam. Haar roman De vlindermaand (2005) werd met veel lof onthaald en in het Duits, Engels, Frans, Hebreeuws, Turks en Italiaans vertaald. Ze reist regelmatig om in het buitenland uit die vertalingen voor te lezen. Haar novelle De familie Goldwasser (2007) wordt bewerkt en zal in 2018 als opera in première gaan. Die novelle is gebaseerd op haar debuutroman over een Joods gezinsdrama. Een stille moeder (2009) werd bekroond met de Boekdelenprijs 2011 voor het beste leesclubboek van het jaar. Haar meest recente roman, Wat ik moest verzwijgen (2014) zal vanaf december 2017 als toneelvoorstelling door Nederland reizen.

Ariëlla Kornmehl fotograaf: Ekko van Schwichow

Ilse Lazaroms (1979) is schrijver, historicus, redacteur en literair vertaler. Ze promoveerde in 2010 aan het Europees Universitair Instituut in Florence met een boek over Joseph Roth, The Grace of Misery: Joseph Roth and the Politics of Exile, 1919-1939, bekroond met de Victor Adler Staatsprijs van het Oostenrijkse ministerie van onderwijs. Ze heeft onderzoek gedaan in Jeruzalem, Boedapest en New York en schrijft op dit moment een boek over het Hongaarse jodendom in de jaren twintig van de vorige eeuw. Ilse Lazaroms is wetenschappelijk lid van het Vlaams-Nederlandse Joseph Roth Genootschap en oprichter van Azarel Press. In 2018 zal ze vijf maanden doorbrengen als fellow aan het Institute for Advanced Study van de Central European University in Boedapest.

https://www.azarelpress.com/

Ilse Lazaroms

Raya Lichansky (1947) is al meer dan tien jaar actief voor Crescas. Vanuit haar culinaire achtergrond - ze werkte een aantal jaren als televisiechef voor RTL4 en publiceerde 7 kookboeken - verzorgde ze kosjere en kosjer-stijl kookcursussen voor ons.
Ze is sinds 2011 verantwoordelijk voor de wekelijkse nieuwsbrief van Crescas. Verder geeft ze rondleidingen in de Amsterdamse dierentuin Artis. In haar resterende vrije tijd doet ze aan Joodse genealogie en is ze op zoek naar haar familieverleden.

Raya Lichansky fotograaf: Patrick Sternfeld

Leo Mock (1968) volgde een opleiding aan een talmoedhogeschool (jesjiwa) in Israël. Verder studeerde hij Joodse geschiedenis aan de Bar-Ilan Universiteit en oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In december 2015 promoveerde hij cum laude aan de Tilburg University op een proefschrift, getiteld 'Het begrip Ruach Ra'a in de rabbijnse responsaliteratuur van na 1945: een case study in de relatie tussen kennis over de fysieke wereld en traditionele kennis'. Leo Mock heeft verschillende publicaties over jodendom op zijn naam en is betrokken bij het tijdschrift Tenachon, een uitgave van PaRDeS, een stichting die zich inzet voor het ontsluiten van Joodse bronnen voor een Joods en Christelijk publiek en het bevorderen van de interreligieuze dialoog. Voor Crescas verzorgt hij, naast zijn wekelijkse column op de website, diverse Rabbinica-cursussen. Sinds zomer 2012 is Leo Mock adviseur Joodse Zaken van Beth Shalom. Aan de Tilburg University is hij docent Judaica.

Leo Mock

Benjamin Moser


Benjamin Moser (1976) is geboren in Houston, Texas en woont deels in Nederland, deels in Frankrijk. Hij is auteur van Why This World: A Biography of Clarice Lispector en hoofdredacteur bij de nieuwe vertalingen van Clarice Lispectors werk in het Engels. Het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken kende hem de 'First State Prize in Diplomacy' toe voor het wereldwijd nieuw leven inblazen van Lispectors werk.
Moser is initiatiefnemer van de 'Daily Action Book Club', opgericht om activisten te onderwijzen in het erfgoed rondom verzet en sociale verandering, in het kielzog van de Amerikaanse verkiezingen. De auteur mag zich winnaar noemen van een 'Guggenheim Fellowship' en is columnist voor The New York Times Book Review. Momenteel schrijft Moser aan een (geauthoriseerde) biografie over Susan Sontag.

Benjamin Moser fotograaf: Jan Banning

Ronit Palache


Ronit Palache (1984) is journalist en werkt als hoofd publiciteit en redacteur bij de literaire uitgeverij Prometheus - Bert Bakker. Samen met volkskrantjournaliste Corine Koole interviewt ze maandelijks onbekende Nederlanders voor het programma Onbekend maakt onbemind, in de Rode Hoed in Amsterdam. Ze schrijft in het Nieuw Israëlietisch Weekblad en in Het Parool. Voorheen werkte ze voor weekblad Elsevier en voor het radioprogramma Simek 's nachts.

Ronit Palache

Yosef Shneor


Afkomstig uit Haifa, Israël, zocht Yosef Shneor, na een pijnlijke persoonlijke ervaring, naar betekenis. In 1997 kwam hij op straat via een flyer in aanraking met The Kabbalah Centre. Hier vond hij de antwoorden op zijn vragen. Als landschapsarchitect in Israël was hij verantwoordelijk voor grootschalige projecten. Ondanks zijn succesvolle carrière realiseerde hij zich in 2002 dat het zijn roeping was om les te geven over de Kabbalah.
Yosef werkt voortdurend aan zijn eigen leerproces, om het beste uit zichzelf te halen. Hij gelooft in de 'tools' die de Kabbalah ons biedt om ons leven te verrijken, zowel op persoonlijk vlak als daarbuiten. Zijn drijfveer is om studenten de weg te wijzen in de Kabbalah. Naast zijn passie voor de Kabbalah schrijft Yosef poëzie en tekent hij. Shneor woont met vrouw en zoon in Israël.

Yosef Shneor

Rob Snijders (1959) was leraar en adjunct-directeur op een school in Amsterdam. Hij is initiatiefnemer en beheerder van de website joodsamsterdam.nl, die hij ooit begon als schoolproject om leerlingen inzicht te geven in Joods erfgoed rondom het Amsterdamse Frederiksplein.
Na joodsamsterdam.nl volgde joodserfgoedrotterdam.nl. De websites maakten historisch onderzoek en het optekenen van oral history noodzakelijk, opdat de verhalen uit de Joodse buurten voor het nageslacht bewaard blijven. Sinds 2013 studeert Rob geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, eerst als deeltijder, sinds augustus 2017 als voltijder. Naast zijn activiteiten voor de websites is hij betrokken bij diverse publicaties, zoals een boek over de Zandstraatbuurt in Rotterdam, dat in 2016 verscheen en hij schreef verhalen in 'Joodse Huizen', deel 1, 2 en 3.

Rob Snijders

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de vakgroep Hebreeuws en joodse studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek concentreert zich op vroegmoderne en moderne joodse geschiedenis, in het bijzonder in Nederland.

In 2007 verscheen zijn boek Nieuwe Nederlanders, de integratie van de joden in Nederland 1814-1851. Samen met Paul van Trigt en Hans Polak schreef hij het in 2011 verschenen Sjehechejanoe - Die ons heeft laten leven, over de geschiedenis van de NIHS (de orthodox-Joodse Gemeente Amsterdam) van 1945 tot 2010. Hij promoveerde in 2012 op het proefschrift, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography in the northern Netherlands.
In 2014 publiceerde hij Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014, terwijl in 2015 hij samen met Tirtsah Levie-Bernfeld de Canon van 700 jaar Joods Nederland samenstelde.
Recent redigeerde en schreef hij met anderen het naslagwerk Geschiedenis van joden in Nederland (2017) en – met Julie-Marthe Cohen – Joden en het Huis van Oranje: vier eeuwen geschiedenis, kunst en cultuur (2018).
Bart Wallet is een veelgevraagd spreker, hij is één van de experts op het gebied van de Nederlands-Joodse geschiedenis.

Bart Wallet