Oorlog

Eldad Kisch

vrijdag 4 maart 2022

Het wekt verbazing hoe de hele vrije wereld toekijkt als een dictator zijn buurland aanvalt. Het gebruikte excuus voor deze inval, dat de Russische minderheid in Oekraïne zo lijdt en wordt onderdrukt, hebben we al eens eerder gehoord, over de arme Sudetendeutsche in de buurt van Duitsland. Op die muziek kunnen we nog wel het een en ander verwachten van Poetin, want er zijn meer Russische minderheden te vinden in buurlanden.

De beloofde sancties van het Westen zullen best pijn gaan doen, maar waarschijnlijk juist de echte boosdoeners sparen. Israël heeft zich erg op de vlakte gehouden in dit ernstige geschil. Ons kleine landje gelooft eigenlijk ook dat we verantwoordelijk zijn voor alle Joden op de wereld, maar we voeren tenminste geen oorlogen over dit onderwerp. Ik zou niet echt weten hoe de wereld op de Russische aanval moet reageren, want een nieuwe wereldoorlog is een schrikbarend vooruitzicht.

Opvallend hoe de bekende dictators van die korte, treffende namen gebruiken: Hitler, Lenin en Stalin; die heetten bij hun geboorte heel anders. Of Poetin van oorsprong die naam droeg, weet ik niet, maar hij past mooi in het rijtje.

De reactie op de laatste hetze vanuit Nederland, georganiseerd door The Rights Forum tegen contacten met Israëlische organisaties – van het officiële Israël of van de Nederlandse kolonie alhier –, was buitengewoon lauw tot non-existent. Als er al een universiteit moet worden aangepakt, is dat ten eerste de nieuw opgerichte instelling in Ariël, geheel op bezet gebied; daarover horen we niets van TRF.

Een heel andere gebeurtenis is het overlijden op hoge leeftijd van de verpleegster Pnina Feiler, die jarenlang elke week met onze dokters (PHR) de Groene Lijn overging om de Palestijnen in de bezette gebieden medisch bij te staan. Haar zoon, Dror Feiler, woont in Zweden en werd enkele jaren geleden nogal bekend toen hij een zeer politiek kunstwerk* produceerde met een zwembad vol bloed, waarin een bootje dobberde met de foto van de terroriste die zichzelf had opgeblazen in het volle restaurant Maxime in Haifa. Dat werd hem in Israël niet in dank afgenomen.

Om met een lichtere noot te eindigen. Bij een kort bezoek aan Amsterdam viel het me op hoeveel mondkapjes er op straat liggen. Mijn maandenlange pogingen om dit probleem in mijn eigen stadje wat te verkleinen, door actie te voeren op scholen en een persoonlijk voorbeeld te geven, zijn duidelijk vergeefs geweest. Als de nette Hollanders al niet zijn op te voeden, zal dit project zeker tot mislukking gedoemd zijn met de Israëli's.

* Noot van de redactie: mocht u nieuwsgierig zijn geworden naar dat kunstwerk, googel dan: Dror Feiler swimming pool.

8 + 3 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.