Aanfluiting

Eldad Kisch

vrijdag 3 december 2021

De militaire rechtspraak, waar de Palestijnen in de bezette gebieden onder vallen, verdient nauwelijks rechtspraak te worden genoemd. Het is een totale aanfluiting.

Vaak weet de beschuldigde niet waarvan wordt hij beschuldigd, want dat is geheim. De verdediger, als de verdachte überhaupt een advocaat heeft, mag het dossier niet inzien, want dat is geheim. De rechter is vaak een officier in het leger, zonder academische graad in het recht. Het is evident dat zo'n rechter zich laat voeden door de aanklager en dat hij het dossier in de meeste gevallen nooit heeft ingezien.

De dames van MachsomWatch wonen die rechtszaken regelmatig bij en rapporteren over die misstanden, in het Ivriet en in het Engels, op hun website.

Een mooi voorbeeld levert Amos Gvirtz, in zijn serie Don't Say We Didn't Know (773): Mohammad Al Halabi was hoofd van de Palestijnse afdeling van de internationale humanitaire organisatie World Vision. Op 15 juni 2016 was hij opgepakt bij de grensovergang Erez, op weg van Jeruzalem naar zijn huis in Gaza. Let goed op die datum.

Mohammad werd beschuldigd van het overbrengen van grote sommen gelds naar terroristische organisaties onder de dekmantel van zijn humanitaire activiteiten. Hij werd berecht en hem werd het voorstel gedaan van strafvermindering in ruil voor een bekentenis (een zogenoemde plea bargain). Mohammad weigerde een bekentenis te tekenen omdat hij de hele zaak ontkent.

En nu komt het: op 16 november van dit jaar vond de 167ste zitting (ja, je leest goed!) plaats in deze zaak. En opdat jullie niet denken dat ik maar wat verzin: in 2019 meldde Gideon Levi al een aantal van 120 sessies inzake Mohammed Al Halabi. Dus de farce gaat onverminderd door. Ronduit krankzinnig. Elke keer, na zijn weigering, wordt de zaak voor een paar dagen opgeschort, en Mohammad blijft natuurlijk onder arrest. Zo heeft hij al vijf jaar in gevangenschap doorgebracht, omdat hij weigert iets te bekennen wat hij niet heeft gedaan.

Ik weet natuurlijk niet wat er echt is gebeurd. Dat is mogelijk ook niet relevant. Kom met bewijzen van de geheime dienst, of een verklikker, dat de man schuldig is, en veroordeel hem; of laat hem vrij. Dit is echt geen rechtspleging maar kwelling, of afpersing, tot de verdachte breekt. En dat gebeurt ook vaak. Dan is er weer een geslaagde veroordeling volgens de beste rechtskundige maatstaven aan onze lijst toe te voegen.

7 + 3 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.