Het gemiste feest

Eldad Kisch

vrijdag 29 maart 2024

Poerim is een vrolijk feest, ook voor minder behoudende Joden; kinderen lopen verkleed op straat en men wenst elkaar goede feestdagen. Ditmaal viel Poerim op afgelopen zondag, en je merkte er niet veel van. Israël lijkt onder een waas van demping te liggen. De oorlog die hier als ‘7 oktober’ wordt aangeduid, speelt daarin duidelijk de hoofdrol.

De meeste slachtoffers zijn zonder twijfel de Palestijnen, dat aantal loopt in de duizenden. Die getallen zijn niet helemaal controleerbaar, maar veel zijn het er zeker.

Het is moeilijk feesten, zelfs als de meeste gevallenen aan de andere kant liggen. Er wordt hier kwaad gesproken over de weinige, grote en lawaaiige feesten die deze feestdagen zijn georganiseerd. En hoewel we in het centrum weinig van die strijd merken, is het feesten niet gepast zolang deze moeizame oorlog duurt. Elke gesneuvelde soldaat van ons is er een te veel, en het moet eerlijkheidshalve ook worden gezegd dat als de gewone Palestijnse burgers te onderscheiden waren van Hamas en hun aanval op 7 oktober, vele Israëli’s zich zouden inzetten om die onnodige slachting in Gaza te vermijden.

Het schrijven over de oorlog lijkt zinloos: er zit geen schot in overleg over vrijlaten van gijzelaars, om niet te spreken van een regionale oplossing. Het is verre van zeker dat onze kant daar ernstig naar streeft.

Hoe moet dat nu verder met – of beter gezegd: zonder – Crescas. Ik weet dat jullie veel nuttige kennis verspreiden, maar een tweewekelijks of maandelijks bulletin zou toch zonder te veel kosten en organisatorische kennis mogelijk moeten blijven.

7 + 1 = ?
Beste Eldad Kisch, I waardeer je genuanceerde maar toch meestal heldere columns zeer. En ook ik betreur het aangekondigde verdwijnen van Crescas en begrijp het ook niet helemaal. Kunnen we nog invloed uitoefenen? Met hartelijke groeten, Timna van Dam
Als dat zou kunnen (zie laatste alinea)......

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.