Roof en diefstal

Eldad Kisch

vrijdag 25 augustus 2017

Van tijd tot tijd komen er bij MachsomWatch klachten binnen van diefstal en plunder gedurende huiszoekingen bij Palestijnen. De vele nachtelijke acties van het leger maken onregelmatigheden vrij makkelijk. De Palestijnen durven vaak niet te klagen bij de autoriteiten zoals politie of leger, omdat hun klachten niet diepgaand worden behandeld, en omdat ze bang zijn voor negatieve repercussies zoals geplaatst worden op zwarte lijsten en andere onaangenaamheden.

Daarenboven: bewijs maar eens dat je een paar duizend dollar gespaard had in je matras, om op pelgrimage naar Mekka te gaan, of je zoon te bezoeken in Dubai. Of dat een waardevol juweel plotseling is verdwenen.

In deze materie wendde ik mij tot Yesh Din, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden. Maar daar kon ik op korte termijn geen duidelijke getallen aangaande dit probleem krijgen. Hun tot op heden bestaande gegevens zijn niet bemoedigend – nog geen twee procent van allerlei Palestijnse klachten over onrecht mondt uit in een veroordeling van de Israëlische daders.

Dezer dagen, juist nu ik me bezig hield met deze materie, verscheen er een kort bericht in Ha'aretz dat de politie en de geheime dienst nachtelijke invallen hadden gedaan bij naaste familieleden van terroristen (die hetzij gedood waren of gevangengenomen) in Oost-Jeruzalem. En dat daar geld en waardevolle artikelen in beslag waren genomen onder verdenking dat deze mensen werden betaald door Hamas voor de waardevolle diensten bewezen door hun familielid. Dat is totaal verboden.

Hier werd dus op bevel van hogerhand officieel gezocht naar geld en waarden en in beslag genomen. In de eerder aangeduide gevallen betreft het een eigen initiatief inzake een ‘extraatje’ voor de hardwerkende soldaten die hun nachtrust opofferen voor onze veiligheid.

Ook bij een aantal acties van het Israëlische leger in Libanon waren er gevallen van plunder, en sommige verantwoordelijke officieren gaven bevel de meegenomen televisietoestellen mooi terug te brengen.

Het fenomeen is moeilijk te controleren en ik denk niet dat er veel soldaten worden gesnapt, laat staan gestraft.

Vergeet niet dat we het hier hebben over het meest morele leger in het Midden-Oosten.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013