Hittegolf

Eldad Kisch

vrijdag 7 april 2017

Het is vandaag buitengewoon heet voor de tijd van het jaar, in mijn tuin geeft de thermometer 33 °C aan, en de krant belooft zelfs 34 °C in deze buurt. Dit alles zou voor mijn lezers waarschijnlijk zonder enig belang zijn, ware het niet dat vanavond de jaarlijkse Algemene Vergadering van Physicians for Human Rights plaatsvindt, en ik heb beloofd te komen, want die organisatie gaat me aan het hart. Er is echter een andere activiteit die mij in de wielen zal rijden: er is vanavond óók een hardloopwedstrijd voor dames georganiseerd. Nu is het niet het hardlopen of mijn gender die mij in de weg staat, ik ben noch hardloper, noch dame, maar de wedstrijd speelt zich af in zuidelijk Tel Aviv, grens Jaffa, precies waar het kantoor van PHR is. Alle belangrijke toegangswegen naar mijn einddoel zijn afgesloten van ver voor het begin van de vergadering tot na het verwachte einde van onze deliberaties.

Het gaat niet alleen om de vergadering, ook mijn verzameling geneesmiddelen moet ik snel afgeven, want de laatste datum van frisheid nadert. Wij staan bekend als een willig adres voor vrienden en kennissen voor het afleveren van geneesmiddelen die niet langer nodig zijn, of van overleden familieleden, om door te spelen aan onze Palestijnse patiënten. Maar ze moeten nog niet verlopen zijn, want dat is tegen de wet. Vroeger waren we daar niet zo streng mee, en onderzoek van onder meer het Amerikaanse leger heeft uitgewezen dat pillen na dato nog jaren potent werkzaam blijken, maar we willen geen gezeur en gedonder.
Ik zal dus een ruime omtrekkende beweging moeten maken om vanavond mijn doel te bereiken, mijn belangstelling te tonen, en mijn zakken met geneesmiddelen af te leveren, als die ondertussen niet gedeeltelijk verlopen zijn.

Zo zie je maar waar een mens zich zorgen over kan maken, terwijl in Israël de vrijheid van de pers en de democratie langzaam afbrokkelen met onze steeds verder naar rechts draaiende regeerders.

Ook even wat goed nieuws. De Israëlische onderzoeker Ray Kaempfer, die sommigen van jullie kennen uit de zionistische jeugdbeweging in Nederland, heeft zojuist gepubliceerd dat stress (waar we hier gelukkig geen gebrek aan hebben) ook ergens goed voor is: stress bevordert de productie van hemoglobine. Mogelijk een idee voor de export.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013