Diefstal

Eldad Kisch

vrijdag 2 juni 2023

Het budget van de meest rechtse regering van Israël is er dezer dagen door gejaagd. Wij, de normale, liberale burgers betalen weer het gelag. De winnaars zijn de orthodoxe uitvreters en de settlers, die geen grondbelasting meer betalen en excessieve subsidies krijgen. Dat geld moet toch ergens vandaan komen, en de inkortingen liggen in gezondheidszorg en onderwijs. Dat is heel bedenkelijk voor onze kleinkinderen!

Wat er ook al is besloten is om de arnona (gemeentebelasting), die per gemeente wordt gebruikt om verbeteringen aan te brengen in de onderbouw van de steden, nu tot een fonds om te smelten en daaruit tien tot vijftien procent naar discretie van de orthodox-gerichte minister te gebruiken voor de armere steden. Klinkt mooi nietwaar? Maar dat zijn wél de orthodoxe steden waar nauwelijks belastingen worden geïnd. De bedoeïenen staan niet op zijn voorkeurslijstje.

Wat misschien nog eerder van belang is voor het Nederlandse publiek is een wet die zondag (28 mei) onder de hamer zou komen. Daarin wordt bepaald dat ngo's die geld ontvangen van buitenlandse regeringen – en 'ongewenste' bedoelingen hebben door onderdrukte minderheden te steunen – dus automatisch tegen de huidige regering zijn, en een inkomstenbelasting moeten gaan betalen van 65 procent!! Ik noem hier NIF (New Israel Fund), Yesh Din en ACRI (Association for Civil Rights in Israel). Geen normaal mens zal daar onder die omstandigheden nog een gift aan doen, want het merendeel van de donatie gaat naar de fiscus.

Dat is precies de bedoeling van de regering. Het is het einde van de sociaal verantwoordelijke hulp aan de minderheden of andere ongewenste groeperingen. Als jullie ooit giften geven aan Israëlische ngo's, kijk dan vooral of ze op die officiële shit-list staan!

Eigenlijk zouden we een belastingstaking moeten beginnen, maar ik weet niet hoe je dat organiseert.

8 + 1 = ?
Ik word er zo verdrietig van. Het hele land lijkt naar de knoppen te gaan.
Is Netanyahu wel toerekening vatbaar?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.