Veiligheid

Eldad Kisch

vrijdag 24 februari 2023

Onze nachtrust is continu verzekerd door de veiligheidsdiensten. Er wordt alle moeite gedaan om ongewenste elementen buiten de deur te houden. Zo gaat dat. Een verhaal uit de werkelijkheid.

Zoughbi en Elaine zijn al 33 jaar getrouwd. Zoughbi heeft het ongeluk in Bethlehem te wonen, en is dus Palestijn. Nou heeft zijn vrouw, Amerikaans staatsburger, nooit van de Israëlische autoriteiten toestemming gekregen om in Bethlehem te wonen als ‘permanent resident’, dus zij moet elke keer weer een tijdelijk visum aanvragen en na verloop van de bepaalde termijn vooral niet te laat ophoepelen. Jullie kunt begrijpen dat Elaine een buitengewoon verdacht persoon is, en je gelooft toch niet echt dat een visum van de Palestijnse Autoriteit (het fake Palestijnse landje) komt, maar wel zeker rechtstreeks van de bezettende macht. Het hangt van de luim van de laatste af of Elaine überhaupt antwoord krijgt op haar verzoek, drie maanden kan wachten, of botweg wordt geweigerd en een jaar of twee haar man en kinderen niet mag bezoeken.

Dit bericht komt van de oplettende Amos Gvirtz, die al jaren dit soort ‘kleinigheden’ rapporteert. Wij mogen dankbaar zijn hoe er over ons wordt gewaakt.

Er wordt in Israël al een maand, vooral op zaterdagen, flink gedemonstreerd tegen de dreigende afbraak van de rechtsstaat. De relevante discussie tussen de partijen gaat erover of er nu vorige week echt 350.000 deelnemers waren bij de Knesset, of dat het povere getal van 90.000 is opgeblazen. Het lijkt er niet op dat de ongelukkige wetgevers erg onder de indruk zijn en dat de democratie zal worden gered.

Op een bezoek aan Amsterdam wandelden wij toevallig over de Dam, alwaar al sinds een decennium of zo een bebaarde man staat die zich heeft omringd met eenzijdige, anti-Israëlische affiches, BDS-teksten en ophitsende slogans en zich druk maakt over het lot van de onderdrukte Palestijnen. Nooit eerder gezien en ik had er geen prettig gevoel bij, maar het is me duidelijk dat dergelijke verspreiding van haat nergens toe leidt. Ik geloof eerder in de toekomst van vele bescheiden vormen van samenwerking die al jaren mogelijk zijn tussen de beide partijen, waar dit boze baasje met zijn vaste stekje op de Dam nog nooit van heeft gehoord.

7 + 4 = ?
Eldad, waarom noem je die man een 'bebaard boos baasje' , terwijl hij enkel aandacht vraagt voor het lot van het onderdrukte Palestijnse bevolking van Israël en de bezette gebieden? "ban de outspan" herinner jij je nog wel, ik dénk dat dat effect heeft gehad. Zoals de BDS campagne hopelijk ook op vreedzame wijze effect zal hebben op Israëls politiek.
Toya, als hij het liet bij de Palestijnen, zou ik het mogelijk met hem eens zijn, maar ongenuanceerde DBS gaat me te ver. Eldad

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.