De ultraorthodoxe lemmings

Eldad Kisch

vrijdag 7 mei 2021

Onze ultraorthodoxe minderheid vormt een exclusieve enclave binnen het staatsbestel van Israël.

De ultraorthodoxe Joden doen daar – de goeden niet te na gesproken – waar ze zin in hebben, en volgen alleen god, zonder gebod. Zij ontlenen hun kracht aan hun gemak als partners in de politieke coalities, want ze hebben uitsluitend belangstelling voor hun eigen agenda, vooral meer geld voor hun vrome instellingen, en staan Netanjahoe op geen enkele manier in de weg met zijn funeste antidemocratische plannen.

Ze deden maar wat in de coronatijd, met aanwijsbare gevolgen voor het aantal besmettingen aldaar, en zijn nu getroffen door de man-made ramp in Meron, ondanks jarenlange waarschuwingen dat deze festiviteit, Lag baOmer, plaats vindt in een lokale fuik die mensen het leven kan kosten, zoals nu is bewezen. Niemand durft tegen deze veeleisende groep 'nee' te zeggen, zeker niet in het huidige bestel. En dit alles ter meerdere glorie van god.

Nog een reden om te streven naar verandering.

Trouwens, de lemmings wordt onrecht gedaan: zo dom zijn die beestjes bij de poolcirkel ook weer niet, en hun massale zelfmoorden om overbevolking tegen te gaan zijn ongegronde mythes.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013