Het laatste nieuws

Eldad Kisch

vrijdag 4 december 2020

De alternatieve premier Benny Gantz, zeker een aardige man, heeft bij velen van ons zijn krediet verspeeld door zich aan de kant van Netanjahoe te scharen, ondanks beloften dat hij dat nooit zou doen. Een politieke grapjas zei onlangs dat zijn partij zozeer is geslonken dat hij waarschijnlijk bij de volgende verkiezingen de kiesdrempel (het benodigde minimum aantal zetels in de Knesset) niet zal halen. Dat is nauwelijks een grapje te noemen, en waarschijnlijk zijn voorland.

Het incasseringsvermogen van die man is enorm, blijkt wel. Hoeveel heeft hij niet moeten slikken van Bibi. Dan horen we weer, na de volgende snub, dat hij het nu wel heeft gehad, en dat brengt dan verkiezingen met zich mee. Maar nee, toch weer geslikt. Als er niet over enkele maanden wordt gewisseld, volgens de afspraak van rotatie, wordt hij nooit premier. Dit is zijn enige kans.

Onze nieuwsberichten gaan hoofdzakelijk over dit onderwerp, en verder natuurlijk over de 'statistieken' van de corona. Ik zet dat woord hier neer met enige twijfel, want met het aantal doden valt moeilijk te sjoemelen, hoewel niet iedereen die onder de noemer van dit onvriendelijke virus komt te vallen, juist precies daaraan is overleden, vooral als er andere ernstige diagnoses meespelen in het tragische einde. Zieken worden vaak miskend of niet opgegeven, om de slechte indruk die sommige groepen zoals Arabieren en orthodoxen toch al maken, niet nog verder te vergroten.

Het zeer onnutte gegeven, dat wij trouw bij elk nieuwsbericht voorgeschoteld krijgen, is hoeveel van de onderzochten op Covid-19 van de vorige dag positief waren. Dat is het magische R-getal (aantal gediagnostiseerde zieken van alle geteste personen), waar iedereen zo dol op is. Nu varieert het aantal dagelijkse testen nogal, en niet iedereen doet leuk verhoudingsgewijs mee. Jullie mogen raden wie zich voor alle zekerheid liever niet laten testen.

Van het thuisfront kan ik melden dat we trouw blijven demonstreren met de zwarte vlaggen; het is de 23ste of 24ste week, ik houd het niet meer bij. Hoe nuttig dat allemaal is, kan niemand zeggen, maar zo kom je tenminste nog eens in de frisse lucht. Afgelopen zaterdag waren er niet veel demonstranten op 'ons' kruispunt. Daarentegen was er veel instemmend getoeter. Dat waren dus waarschijnlijk de mensen die gewoonlijk komen demonstreren, maar nu op bezoek gingen bij hun tante, wil ik aannemen.

Op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza gaat het niet goed met het inperken van corona. Mijn organisatie PHR brengt trouw medicijnen en andere middelen naar Gaza, en volgende week gaat er een delegatie artsen van onze groep daar een weekend werken; alleen Arabische Israëli's mogen er naartoe, zoals ik al vaker vertelde. Ik zou best eens mee willen, maar onze veiligheid blijft een factor. De andere, wekelijkse reis naar de bezette Westelijke Jordaanoever gaat gewoon door, ondanks dat er nu weer ernstige beperkingen gelden voor het oversteken van de Groene Lijn, om besmettingen over en weer te voorkomen. Daar doe ik wel aan mee, met een gemengd Arabisch-Joodse ploeg.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Ik heb me vergist in deze column! Het R-nummer is het aantal gezonde personen dat besmet wordt door een zieke. Dat mag volgens de kenners niet boven de 1 liggen. Het valt niet mee om die besmettingen na te gaan, dus het R-nummer is niet echt betrouwbaar. De rest van mijn betoog blijft juist. Eldad.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013