Vergelijking

Eldad Kisch

vrijdag 15 januari 2021

De gebeurtenissen in het Capitool in Washington hebben ons pijnlijk getroffen, en ook met een zeker ongeloof. Hoe een infantiele figuur op zo'n manier zijn volgelingen kan inspireren tot misdadige revolutie. De vergelijking dringt zich op met onze eigen politieke situatie, waar een potentiële verliezer zijn trouwe en agressieve achterban zonder veel moeite zou kunnen ophitsen tot antidemocratisch geweld. Dit scenario is niet onmogelijk voor wie de spelers hier al langer kent. Zorgwekkend.

In elk geval heb ik de conclusie getrokken dat het demonstreren tegen Netanjahoe, hoewel niet erg effectief, wat mij persoonlijk betreft toch maar moet doorgaan. Dus weer naar de brug met onze zwarte vlaggen, ondanks de lockdown, die nu veel sterker wordt afgedwongen.

Netanjahoe is er nog eens in geslaagd om zijn proces uit te stellen met argumenten van eigen maaksel. De situatie rond het coronavirus is nu zó uit de hand gelopen, volgens zijn argumentatie, dat er geen proces kan plaatsvinden. De rechters zijn erin getrapt en slikten deze kikker. De hele janboel met de coronapandemie is ten dele Bibi's eigen productie, waar hij buitengewoon handig gebruik van maakt.

Met de Palestijnen en de pandemie gaat het niet goed. Die hebben het coronavaccin hard nodig. Op de Westelijke Jordaanoever lijkt het of er zaken zijn gedaan met AstraZeneca en er is ook sprake van een Russisch vaccin op weg daarheen. Volgens de berichten zouden de vaccinaties kunnen beginnen in maart. Het is logistisch gezien zeker een voordeel dat er maar één prik nodig is. Voor Gaza is er helemaal niets in zicht, en van Israël valt daar niets te verwachten, tenzij er een koehandel komt met Hamas over vrijlating van gevangen Israëli's als quid pro quo. Niet iedereen vindt dat een ethische ruil.

En ten slotte, ik heb al heel lang niet geschreven over de HALO-trust, die al jaren over de hele wereld gevaarlijke resten van oorlogstuig, vooral mijnen en onontplofte granaten, opruimt. Jaren nadat die geschillen zijn afgelopen blijft het moordend oorlogstuig in de grond liggen. Vooral kinderen en dieren worden daar het slachtoffer van.

De HALO-trust, een zeer sympathieke organisatie, probeert dit probleem op te lossen zonder partij te trekken. De organisatie werkt ook op de Westelijke Jordaanoever, in de nabijheid van enkele vluchtelingenkampen, en bij de doopplaats van Jezus aan de Jordaanrivier. Dankzij haar inspanningen zijn nu verschillende kerken en de doopplaats zelf toegankelijk gemaakt voor pelgrims. Op 10 januari konden de Franciscanen voor het eerst sinds 1967 in hun eigen kerk op dat terrein hun Driekoningenfeest vieren. Op 19 januari volgen feesten in verschillende andere (orthodoxe) kerken in dat grote gebied. Hoewel een enorme hoeveelheid mijnen en onontplofte granaten is geruimd en onschadelijk gemaakt, blijft er nog veel werk over. Je kunt daar nog steeds niet vrij wandelen, maar dát komt door militaire beperkingen. HALO is bij dit humanitaire werk totaal afhankelijk van giften van een welwillend, goed voorgelicht en geïnteresseerd publiek.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Een goed article en zorgwekkend.Je hebt gelijk “onze Amerikaanse vriend en hooligan” en supporters hebben het voorbeeld gegeven..de locale imitator en supporters zullen daar gebruik van maken.
als je deze column toch "vergelijking" noemt vergat je te noemen dat de - door Natanjahoe beinvloede- pers direct de Capitol-bandieten vergeleken met de anti-Natanjahoe-demonstranten, prachtig voorbeeld van manipulatie van de gebeurtenissen.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013