De geitenpest

Eldad Kisch

vrijdag 19 januari 2018

Alsof de Palestijnen van de noordelijke Jordaanvallei niet al genoeg worden geteisterd door de Israëlische autoriteiten in de vorm van leger en settlers, is er nu een nieuwe plaag bij gekomen: de geitenpest. Hun pasgeboren lammetjes en geitjes sterven nu aan deze ziekte. Die was al sporadisch rond gaan waren bij ons vorige bezoek in het noorden, een maand geleden, maar het schijnt nu een ware epidemie te worden.

De kuddes vormen het levensonderhoud van deze herders. De ziekte komt in deze vorm niet voor onder de Joodse settlers; die hebben te kampen met een ziekte onder hun merinoschapen. Die zijn te duur voor de Palestijnse herders, dus die beker gaat hun voorbij. Is dit verschil een zaak van goddelijke voorzienigheid, of mogelijk terug te voeren tot betere hygiënische omstandigheden of tijdige vaccinatie van de kuddes van de settlers? Voor vaccinatie ontbreekt het geld bij de Palestijnen. Er zijn nu wat late reddingsacties op gang gekomen, vooral om vaccin te kopen, en dat loopt weer via de dames van MachsomWatch.

En als we het toch al over pest hebben, kan ik mijn mening niet voor me houden over een andere pest: Yaïr Netanjahoe, de oudste zoon van Bibi en Sarah. Deze jongeman had al eerdere ondiplomatieke en onaanvaardbare uitingen op zijn website gepubliceerd, en nu houdt het nieuws hier niet op over de praatjes van Yaïr Netanjahoe zoals ruim twee jaar geleden opgenomen op een tape. Hij heeft het over vrouwen als objecten, hoeren en nog veel ergere smut. De vader, onze grote leider, heeft het heel verkeerd gezien. Volgens hem had de drank de waarheid geweld aangedaan. Het is precies omgekeerd. Het was juist goed dat dit jongetje wat alcohol op had, want dan laat het zeer dunne laagje vernis meteen los. En zo komt de waarheid er uit – de waarheid van de familie Netanjahoe.

Ik vrees dat het premierschap in Israël nog erfelijk wordt.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013