Statiegeld

Eldad Kisch

vrijdag 7 januari 2022

De huidige Israëlische regering is geheel impotent, en belangrijke beslissingen zijn van die kant dan ook niet te verwachten. Het nieuws is vol van deze of gene minister die het uiterst precaire evenwicht dreigt te verstoren met vergaande eisen, en ook elk recalcitrant lid van de Knesset moet worden geaaid opdat het niet boos wegloopt en de wankele meerderheid in gevaar te brengt, dus in werkelijkheid gebeurt er niet veel. Bennett heeft al zijn energie nodig om deze wonderlijke grabbelton bij elkaar te houden.

Toch is er een belangrijke zaak waarin overeenstemming is bereikt, namelijk het heffen van statiegeld op grote (anderhalve liter of meer) plastic flessen met frisdrank; dat is nu ingesteld. Tot nu toe werd er alleen op kleine flessen statiegeld berekend. Hoe is deze nogal logische stap opeens mogelijk? Omdat de vrome partijen momenteel geen deel uitmaken van de regering.

De ongeschoolden onder u in de fijne kneepjes van de Israëlische politiek zullen hun ogen even moeten uitwrijven. Destijds, toen het statiegeld werd ingevoerd, omdat de flessen overal willekeurig werden weggegooid en land en strand vervuilden, kwamen de vrome partijen met het idiote argument dat kinderrijke families, die juist de grote flessen kopen, geen tijd hebben om de flessen netjes terug te brengen naar de supermarkt.

Ik dacht toen al dat er onder die kindermeute best even eentje de flessen – die dan leeg zijn – in kan leveren. Maar nee, de vrome stem kreeg zijn zin, en de grote flessen deden niet mee met het statiegeld, en werden als vanouds overal neergesmakt op straat. Sinds 1 december is er ook statiegeld op die grote flessen! Vooruitgang! Zien wat er nu met het milieu gebeurt.

Veel meer mogen we niet verwachten. Problemen als openbaar vervoer op sjabbat, instelling van een burgerlijk huwelijk, of de vergaande invloed van het kasjroet (spijswetten) op voedselprijzen met honderden nutteloze opzichters (die betaald worden uit de staatskas), zal deze regering onder vrome leiding niet gauw op zich nemen. Let wel, een meerderheid van de Israëli's is wel voor regulatie van deze wantoestanden te vinden. Ook met de Palestijnen blijft de huidige situatie gehandhaafd, als je kijkt met wie we te doen hebben in deze constellatie.

De grote beslissingen, die hoofdzakelijk bestaan uit ongecontroleerde praatjes, gaan natuurlijk wel door. Inzake Iran: wij zullen wel eens laten zien wie hier de lakens uitdeelt in het Midden-Oosten. Wilskracht en krijgslust. Amerika is niet meer dan een schoothondje. Ik houd mijn hart vast.

7 + 1 = ?
Ik neem nog maar een geïmporteerde minneola om de economie te steunen.
....De huidige Israëlische regering is geheel impotent.... dat is een beetje TE kras ! Ik geloof dat we meer moeten denken aan "elke dageen draadje ...enz" Allerlei "kleinere' beslissingen, zoals je al schreef: "statiegeld" maar ook meer hulp aan de bedoeienen b.v. en "liberalisering" van het kashrut om maar iets te noemen.
Ik vind dat deze regering met keline stapjes best belangrijke veranderingen inzet, zoals inderdaad de 'liberalisering' van het systeem kasjroetbewakers, zoals ik het systeem maar even zal noemen. Het is een zeer pluriform gezelschap, dat de pluriformiteit van de Israelische samenleving -zonder-de-ultraorthodoxen maar met voor het eerst een Arabische partij, goed weerspiegelt. Ik vind het knap hoe, ondanks alle ego's, men bereid is compromissen te sluiten om de regering bij elkaar te houden. (Tegelijk met de heffing van statiegeld op anderhalve literflessen zijn ook, in Jeruzalem tenminste, de plastic recycle containers verdwenen, dus de vraag is hoe zeer deze maatregel helpt tegen de gigantische plasticvervuiling op straat en inde natuur...)

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.