Terug naar de Middeleeuwen

Eldad Kisch

vrijdag 10 maart 2023

De onrust in dit landje stijgt met de dag, en daarmee ook de agressie van beide kanten: er vallen steeds meer doden, en dat moet dan weer worden gewroken. Mijn kleindochter was samen met klasgenoten, middelbare scholieren in hun laatste jaar, woensdag laatstleden op een vreedzame demonstratie in Tel Aviv tegen het afknabbelen van de democratie. De politie was daar niet over te spreken en besloot de samenscholing op te breken met 'stun'-granaten; geen prettige ervaring. Elf demonstranten raakten gewond, een van hen door een direct schot van een politieman en die moest naar het ziekenhuis worden vervoerd voor verdere behandeling.

Het optreden van de politie was overmatig ruw bij een vreedzame demonstratie. Er is hierover een klacht ingediend. Zeker een rechtstreeks schot is ontoelaatbaar. Er zal onderzoek worden gedaan door de Afdeling voor Onderzoek van de Politie. Dat is meestal een wassen neus. Dan hoor je dat de meisjes de politie hebben aangevallen en het was een geval van ‘zelfverdediging’. Zeer onwaarschijnlijk. Een politieman wordt zelden of nooit veroordeeld.


Op het protestbord van Eldads kleindochter Naomi staat: Ik ben bang

Op diezelfde dag werd in de Knesset de eerste ronde gehouden voor het weer instellen van de doodstraf voor terroristen. Dat is makkelijk gelukt, want een deel van de linkse partijen verliet vóór de stemming uit protest de zaal. Maar er zat toch een addertje onder het gras: de Sefardische opperrabbijn had laten weten dat de doodstraf in zijn modernere vormen niet goed strookt met de halacha (de richtlijnen met morele instructies voor Joden). Nu is die Sefardische mening niet bindend voor alle orthodoxe Joden, maar het orthodoxe Knessetlid Chaim Vatouri van Shas liet en plein public weten daar wel een oplossing voor te weten, want halachisch gezien mag stenigen wel. Dus met een zucht van opluchting gaan we terug naar de Middeleeuwen, of is het eerder het stenen tijdperk?

8 + 4 = ?
Volgens mij bestaat de doodstraf in Israël al wanneer ik lees hoe vaak zogenaamde terroristen zonder enige aarzeling ter plekke worden doodgeschoten door Israëlische soldaten. Wanneer Israëlische settlers een dorp platbranden, kijkt de politie toe of schiet een paar banden lek, een Palestijn die zich verzet tegen de Israëlische onderdrukking wordt geëxecuteerd. En dan is men nog verbaasd dat steeds meer mensen zich van Israël afkeren. Dan is men nog verbaasd dat het antisemitisme toegenomen is..........

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.