Likoed zonder leugens en bedrog

Eldad Kisch

vrijdag 18 december 2020

Niet weinig rechtdenkende (nee, niet rechtsdenkende, maar dat ook natuurlijk) en politiek overtuigde leden van de huidige Likoedpartij, zullen er minder moeite mee hebben Netanjahoe te laten vallen nu een onverdachte Likoednik zoals Gideon Sa'ar in verzet komt tegen zijn weerzinwekkende voorman.

De eventuele switch van loyaliteit is geen verraad aan de ideeën en de principes van hun partij, maar toont hun weerzin tegen de leugens en het bedrog die hun huidige omstandigheden steeds weer met zich mee brengen. Als de verdere rechtse partijen hun ongenoegen met Netanjahoe ook in daden omzetten, en daarnaast de eeuwige impotente weifelaars van centrum en links mede hun steun geven, dan kunnen we echt een omslag verwachten bij de volgende ronde van verkiezingen. Eindelijk. Opstand van binnenuit.

Ook het plannetje van Netanjahoe om zich nog gauw – op de valreep, nu de termijn van Reuven Rivlin bijna ten einde loopt – tot president van Israël te laten benoemen door zijn gewillige Knesset heeft een knauw gekregen. Waarom moet dat zo nodig? Wel, volgens onze wet kan een zittende president niet voor het gerechtshof worden gedaagd, dus dat zou een prachtige adempauze bieden aan onze listige vos.

Dinsdagavond maakten we een aardige en goedbezochte protestdemonstratie mee in Ramat Hasharon, waar we met enkele honderden mensen wandelden in de hoofdstraat van ons stadje, met een rubber onderzeeboot en een ongekende hoeveelheid politie, want er zijn al veel onprettige gevallen geweest van verwondingen van onze demonstranten door rabiate gelovigen van de rechtervleugel. Ik had de mooie poster van mijn kleindochter maar weer eens uit de kast gehaald, met de vuile luier en opschrift “Als het stinkt, moet je het vervangen”, en oogstte daarmee veel succes met instemmende gebaren en veel foto's.

Er is hoop.

Maar ondertussen krijg je wel dit soort verhalen als je een totaal onbetrouwbaar staatshoofd hebt. Bibi Netanjahoe kondigde met veel tamtam aan dat hij zich in het openbaar als eerste zou laten vaccineren met het nieuwe vaccin van Pfizer, en wel aanstaande zaterdagavond in prime time op alle televisiekanalen, om het gewone volk te laten zien dat alles kits is en dat we niets te vrezen hebben.

Maar zo eenvoudig is het niet. Hot er gesugt. De aankondiging was nog niet breed bekendgemaakt, of er kwam een nieuwsbericht dat Netanjahoe in contact was geweest met een echte coronazieke en dat hij nu in quarantaine moest – net verkort tot twaalf dagen. Dat levert al een geldige reden op voor uitstel van executie. Wat hiervan precies waar is, weet ook niemand. Gelukkig, want zijn vrouwtje Sarah is niet zo zeker van de onschuld van het vaccin, en die heeft wel wat in de melk te brokkelen. Maar ja, hij had het en plein publique gezegd en hij kan, ondanks de druk van thuis niet zo makkelijk terugkrabbelen. Boze tongen beweren dat de ‘voorstelling’ wél doorgaat na de quarantaineperiode, maar dat de vaccinatie zelf zal bestaan uit de gewone griepprik of een fysiologische zoutoplossing. Dat zie je toch niet. Past de man.

Als je fake news zou ophangen aan leiders van onbesproken gedrag, zou dat niet zonder meer worden geloofd. Bij onze man is alles mogelijk.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Ik hou van je verhalen, en hoop dat je gelijk krijgt.Trouwens was Moshe Katzav geen president toen hij af moest treden?
Inshallah! Kleine correctie: Katsav resigned the presidency in 2007 as part of a plea bargain.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013