Tentoonstelling Kabbala

Eldad Kisch

vrijdag 28 juni 2019

Het onderwerp Kabbala kreeg een uitvoerige plaats in het Amsterdamse Joods Historisch Museum. De minimale verlichting was aangepast aan het onderwerp, en diende zeker om de waardevolle boeken daar tentoongesteld te beschermen. Daardoor bleek de uitleg niet altijd even goed
leesbaar te zijn. Na oplettend alles bekeken te hebben, ben ik niet dieper binnengedrongen in dit verheven onderwerp.

Wat ik wel aardig vond waren sommige van de filmpjes op kleine schermen, waaronder een prachtig getekend verhaal, ‘De poortwachter’, gebaseerd op een verhaal van Kafka. Verder de afdeling amuletten, met onderhoudende getuigenissen over hun nuttige werking. De verhalen over hedendaagse beroemdheden die zich interesseren voor de Kabbala, zoals bijvoorbeeld Madonna en vele anderen, wier werk daardoor is beïnvloed, waren eveneens onderhoudend.

Een mooi en voor mij nieuw beeld was de synagoge van Frank Lloyd Wright in Elkins Park, Pennsylvania, die hij bouwde in hechte samenwerking met de rabbijn aldaar, Mortimer J. Cohen. Wat een prachtig resultaat. Een andere uitstalling was van Sigalit Landau, die een jurk had laten uitkristalliseren door langdurige onderdompeling in de Dode Zee om zo de formatie van zoutkristallen aan de stof te bevorderen. Het verband met de Kabbala ontging mij, maar het idee was prachtig.

Zelfs voor ongelovigen aan te raden.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013