De wet op het burgerrecht

Eldad Kisch

vrijdag 19 augustus 2022

Ra’ed is een Palestijn, geboren en getogen buiten Israël, in de bezette gebieden. Hij is getrouwd met een Arabische vrouw die in Oost-Jeruzalem, Israël, woont, dus de Israëlische nationaliteit bezit. Ra’ed is al oud genoeg om nog te vallen binnen de mogelijkheden van hereniging van families die de wet op het burgerrecht biedt.

Maar het is niet zo gelopen. Als hij vrouw en kinderen in Jeruzalem wil bezoeken, moet hij illegaal de grens oversteken. En hetzelfde geld voor zijn werkgelegenheid. Hij is daarbij vele malen gesnapt en heeft in zijn leven alles bij elkaar elf jaar in de gevangenis doorgebracht. Hij heeft zijn tijd daar goed gebruikt: hij leerde Ivriet spreken, lezen en schrijven en daarnaast ook nog enkele hoofdstukken van het recht. Zijn vak is leraar, maar om te kunnen leven werkt hij in de bouw, tot hij weer wordt gepakt.

Hij heeft vele duizenden sjekels van zijn schamele inkomen besteed aan bemiddeling door een advocaat om toch zijn vrouw en kinderen te mogen bezoeken, alles zonder enig resultaat.

Deze onmogelijke situatie geldt voor duizenden gevallen, zonder een oplossing in zicht. Daarbij kan worden aangetekend dat Ra’ed geen enkele neiging tot terroristische activiteit heeft getoond. Dit is onderdeel van het handelen van de Israëlische bureaucratie in de onderdrukking van Palestijnen in de bezette gebieden.

Deze informatie komt van Tamar Fleischman, een trouw lid van MachsomWatch, die vaak actief ingrijpt wanneer zij onrecht tegen de onderdrukte Palestijnen door de Israëlische autoriteiten signaleert.

8 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.