De Helden van Hamas

Eldad Kisch

vrijdag 13 oktober 2023

De redactie van Crescas heeft gelijk – waar slapeloze nachten niet al goed voor zijn. Ik kan niet over koetjes en kalfjes schrijven terwijl ongewapende kinderen op een muziekfestival in de Negev door infiltranten van Hamas massaal worden afgeschoten. Waar vreedzame burgers op Simchat Tora nietsvermoedend van huis tot huis van hun leven worden beroofd door de ‘vrijheidsstrijders’ van Hamas. En de regen aan raketten, die niet eens veinzen een militair doel te hebben.

Dit was een moordpartij, die niets meer zal bereiken dan nog meer vernieling en haat terug. Vrede komt er niet van. De bewoners van Gaza zullen dit uitje duur gaan betalen.

De incompetentie van onze geheime diensten is schrikbarend. Daar staan ze in hun hemd zoals in 1973. Leger en politie waren totaal onvoorbereid op dit soort scenario. De tegenmaatregelen kwamen maar zeer laat op gang. Een overmaat van onze kracht wordt gebruikt om settlers te beschermen – soms in getallen van een op een – en die diensten waren dus niet ter plaatse aanwezig toen het gedonder in Gaza begon.

En dan de politici, die aan niets anders denken dan eigenbelang en hun eigen hachje. Er zijn grote fouten gemaakt van kortzichtigheid en opgeblazen afleidingsmanoeuvres (zoals Iran). Hopelijk zullen deze mensen niet alleen worden afgezet, maar ook gestraft voor hun daden.

Er zijn ook generlei verwachtingen voor een doorbraak in de generaties lange impasse. In plaats van Gaza aan alle kanten af te snoeren, is het in ons belang daar een levendige economie te steunen.

Persoonlijk mogen we niet klagen: onze kinderen en kleinkinderen zijn relatief veilig, niet in militaire dienst of in de buurt van Gaza. Wij hadden hier in Ramat Hasharon een paar keer luchtalarm, en omdat we geen schuilkelder hebben in dit oude huis, bleven we rustig verder kijken voor de televisie, begeleid door doffe dreunen in de verte. We slapen in onze eigen bedden. Een kleinzoon liep in Tel Aviv plotseling in een regen van raketten en moest schuilen in een portiek – niet prettig.

Al onze politieke acties richting van vrede, door de jaren heen, zo welgemeend en zo weinig effectief.

8 + 4 = ?
IK ben het zo met u eens.
Het is een droevig verhaal, maar er spreekt ook ongebroken kracht en geloof in het goede uit. Waarvoor dank!
Zo'n trieste conclusie, maar helaas wel de waarheid

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.