Oproep

Eldad Kisch

vrijdag 6 maart 2020

Afgelopen vrijdag, drie dagen vóór de derde ronde van verkiezingen in Israël, verscheen er een paginagrote oproep in de krant israel today, ondertekend door 555 reservisten bij de luchtmacht, van allerlei politieke richtingen, om niet te stemmen op een man die binnenkort voor de rechter moet verschijnen. De ondertekenaars van de advertentie, allen met naam en toenaam genoemd, menen dat Netanjahoe onder zulke omstandigheden zijn hoofd niet bij de zo ingewikkelde en verantwoordelijke bestuurszaken kan houden in dit kleine en benarde landje. En ook dat onze voormannen een onberispelijk gedrag moeten uitstralen om de eenheid van de bevolking zeker te stellen. Dit is de derde advertentie van dit soort in de afgelopen dagen, van andere groeperingen.

Een vergelijkbare actie vond de dag daarna plaats, toen een delegatie van artsen president Rivlin een petitie aanbood, ondertekend door 247 artsen, met het uitdrukkelijke verzoek na de verkiezingen de formatieopdracht niet te geven aan Netanjahoe, om dezelfde redenen als die van de reservisten. De president is niet verplicht dit voorrecht te verlenen aan de leider van de grootste partij, maar aan wie de beste kansen maakt een regering tot stand te brengen.

Ik maak me geen enkele illusie dat dit invloed zal hebben. De stemmen die worden uitgebracht op Netanjahoe zijn een zaak van 'geloof', zonder intellectuele basis. Hoewel de man waarschijnlijk nooit de binnenkant van een gevangeniscel zal zien – daar is hij te glad voor – lijkt de waarschuwing in die advertentie nogal verstandig, en moreel gezien zou onze premier na al die jaren het heft uit handen moeten geven onder de zwarte wolken boven zijn hoofd.

Wat mij nog interessanter leek, is dat de gratis verspreide krant waarin de bovengenoemde advertentie werd geplaatst als uitgesproken pro-Netanjahoe bekend staat, en de advertentie toch plaatste. Het argument? Om der wille van de smeer, et cetera.

Als deze column bij u op het scherm verschijnt, weten we meer; bijvoorbeeld wanneer de vierde ronde wordt gepland. De farce wordt vervolgd.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013