Kaboel

Eldad Kisch

vrijdag 20 augustus 2021

Het is niet mijn gewoonte deze column te gebruiken om boeken te bespreken of aan te bevelen, maar toevallig kreeg ik een prachtig boek van een opmerkelijke vrouw in handen: Forbidden Lessons in a Kabul Guesthouse, geschreven door Suraya Sadeed.

Deze vrouw geeft ons haar levensgeschiedenis; ze werd geboren en groeide op in een vooraanstaande familie in Kaboel, Afghanistan, en leidde er een aangenaam leven. Ook haar universitaire opleiding begon ze nog, onder de vrije sfeer van destijds. Toen in 1979 de Russen Afghanistan binnenvielen veranderde alles ten kwade, en wist ze net op tijd met haar familie te ontkomen naar Amerika, waar zij zich verder kon ontwikkelen. Daardoor heeft zij ook een westerse achtergrond mee gekregen, en laat zij zich niet kleineren door de paternalistische mannenwereld van haar geboorteland.

In de periode van de wrede heerschappij van de Taliban in Afghanistan, die wel een zekere politieke rust in haar volkomen verwoeste vaderland biedt, besluit zij poliklinieken op te zetten en nog veel erger, geheime scholen te beginnen om meisjes onderwijs te geven. Als er al nauwelijks onderwijs is voor jongens, waarbij die uitsluitend de Koran uit hun hoofd leren, tellen meisjes helemaal niet mee.

Suraya laat zich niet intimideren door de islamitische heren, en laat nog minder over zich lopen. Zij zamelt in Amerika geld in en smokkelt dat onverschrokken Afghanistan binnen om hulp en steun te kunnen geven aan uitgehongerde vluchtelingen in enorme kampen, en voor andere goede doelen. Buitengewoon bewonderenswaardig. Haar werk is veel te weinig bekend.

Het boek verscheen in 2011 bij Virago Press.

Warm aanbevolen.

Dit alles wordt weer actueel nu de Taliban Afghanistan bijna geheel heroverd hebben.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Helaas. Ze zijn weer terug. En alles begint weer opnieuw...

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013