"Alles is in orde …!"

Eldad Kisch

vrijdag 23 januari 2015

Alles is in orde, volgens het scenario. Maakt u zich geen zorgen. Wat een opluchting. De hoognodige militaire spanning, of misschien wel een oorlogje, is geregeld. Precies volgens mijn verwachting, alleen had ik gedacht dat het in februari zou komen, maar zo is het ook goed. Als het op tijd voor de verkiezingen gebeurt, dan zijn we tevreden. De Patriotraketten, of nog beter de 'Iron Dome'-raketten, staan paraat aan de noordgrens van Israël. We zullen ook wel wat reservetroepen oproepen zodat de bevolking begrijpt dat we op voet van oorlog leven, en zodoende de kiezers duidelijk maken dat ze te zijner tijd ook de juiste stemmen zullen uitbrengen. Deze situatie kunnen we niet overlaten aan een stelletje nieuwlichters en slappelingen. Nu gewoon aanhouden tot begin maart en alles komt in orde. Een andere attractieve mogelijkheid is, als het allemaal echt ernstig wordt, gewoon de verkiezingen uitstellen.

(Voor degenen onder u die beginners zijn in het verteren van mijn columns, een kleine waarschuwing: dit is bittere scherts! Ik heb me al eens gebrand aan dit soort ironische uitingen. Straks bieden ze me nog het erelidmaatschap van Likoed aan).

En net las ik een prachtig wrang gedicht van de Chinese dichter Hsoe Hoen (modernere spelling Xu Hun), dat ik u naar aanleiding van het bovengenoemde onderwerp niet wil onthouden:

Veldtocht bij Hsiangkiang (9e eeuw)

's Nachts vochten wij, de maan verfde ons bloed.
Meer dan de helft der onzen is gevallen.

Maar toen het ochtend werd kregen zij allen
brieven van huis, met nieuw warm ondergoed.
(uit Hart van Jade, van Willem Brandt, Hollandia 3e druk, 1978).

Niet alles in de wereld is ellende. HaMevaser, een ultra-orthodox krantje, bracht ook het dagelijkse nieuws aan de lezers, mede over de massale demonstratie in Parijs voor vrije meningsuiting, na de moord op de redactie van Charlie Hebdo. Om te veel opwinding bij de mannelijke lezers te voorkomen, werden uit de bekende foto's Angela Merkel en andere vrouwelijke personages weggeradeerd.

7 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.