Het recht op gezondheidszorg voor allen!

Eldad Kisch

vrijdag 1 juli 2022

Zoals mijn trouwe lezers weten, ben ik een actieve medewerker van PHR (Physicians for Human Rights – Israel), die zowel binnen Israël medische hulp geven aan vluchtelingen en in gevangenissen, als in de bezette gebieden aan de Palestijnen, waar de medische voorzieningen zeer karig zijn.

Een geval trof mij; het is dagelijkse kost voor de vluchtelingen die in Israël zijn neergestreken. Ik wil jullie zo deelgenoot maken van een van deze problemen die ons bezighouden, een goed voorbeeld van waar we mee van doen hebben.

Berhane* en zijn vouw Asmaït* namen dit jaar april in wanhoop voor het eerst contact op met onze Open Polikliniek, om te proberen hulp te krijgen bij het bekostigen van de behandeling met de dure geneesmiddelen die zij nodig heeft om de zojuist gediagnostiseerde borstkanker te bestrijden. Dit echtpaar woont al meer dan tien jaar in Israël, met twee kinderen, na hun vlucht uit de dictatuur in Eritrea. Toen Asmaït het schokkende nieuws kreeg dat ze borstkanker had, realiseerde zij zich dat de hoognodige behandeling uit haar eigen zak moest komen, want Israël erkent mensen zoals zij niet als vluchtelingen, en verleent geen enkele sociale rechten, met inbegrip van gezondheidszorg.

Berhane staat voor de immense taak om twee kinderen op te voeden, steun te verlenen aan zijn ernstig zieke vrouw en haar levensreddende behandeling te bekostigen. Ze slaagden erin voor twee series chemotherapie geld te vinden, maar nu is al hun spaargeld op, en zij wendden zich in wanhoop tot PHR voor een oplossing van hun probleem.

PHR benaderde het ziekenhuis waar de behandeling plaatsvindt, en kwam overeen dat er een beduidende korting voor de verdere behandeling gegeven zal worden, en de daarmee verbonden kosten hebben wij van PHR op ons genomen. We slaagden er in bijna voldoende fondsen voor dit doel te verwerven. Mede met hulp van de Eritrese asielzoekers in Israël. Ook onze psychologische steun wordt dankbaar aanvaard door dit echtpaar.

Wij vechten dagelijks voor dit soort gevallen, en maken ons sterk voor de verandering in de politieke omstandigheden, waardoor mensen als Asmaït en Berhane geen toegang krijgen tot de gebruikelijke gezondheidszorg in Israël.

De gegevens voor dit verslag komen van Zoe Gutzeit, directeur van de naar Bella Kaufman vernoemde Open Polikliniek van PHR voor gastarbeiders en vluchtelingen.

* Er zijn pseudoniemen gebruikt om de identiteit van deze personen te beschermen.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Schokkend! De Israëlische hoogleraar politicologie Oren Yiftachel noemt Israël een etnocratie, een staatsvorm tussen democratie en autoritarianisme waarbij de etniciteit van burgers bepalend is voor de rechten die ze genieten. Dit is er een levend voorbeeld van.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013