The day after …

Eldad Kisch

vrijdag 27 oktober 2023

Dat we Gaza grotendeels plat kunnen gooien lijdt geen twijfel; of we Hamas geheel uit kunnen roeien lijkt me minder waarschijnlijk. Maar laten we aannemen dat we ze zo kunnen inperken dat ze niet langer baas in eigen huis zijn, dan is de grote vraag wie de Gazastrook overneemt. Dat kunnen we op een rijtje zetten.

Zelfs als er normale mensen in Hamas te vinden zijn, zoals we dat altijd zo mooi zeggen ‘zonder bloed aan hun handen’, zie ik die niet als een acceptabele gesprekspartner voor Israël na alles wat er nu zo recent is gebeurd.

De PLO met de impotente Aboe Mazen komt er niet terug, want hij is niet gewenst in Gaza.

Egypte kent de Gazanen goed genoeg om niets met dat volkje te maken te willen hebben.

Israël, dat dan na ‘de overwinning’ als langdurige bezetter zou aanblijven – zo’n soort kolonie als we van de Westelijke Jordaanoever hebben gemaakt – ziet er ook al zeer weinig attractief uit.

De VN willen er zéker niets mee te maken hebben. Er blijft niet veel over. Is hier lang over nagedacht door onze strategen, en hebben ze een plan? Onze kranten staan vol van al deze overwegingen, hoofdzakelijk negatief, maar een aantrekkelijke oplossing heb ik nergens aangetroffen. Ook een atoombom erop is geen humanitaire daad.

Even terug naar 7/10, dit complete falen van onze geheime diensten – in het Ivriet zo mooi fasjla genoemd, met de slappe vertaling van blunder. De enige die hier vast schoon uit komt, is Netanjahoe, Mister Security; hij was niet ingelicht! Er zijn alom schuldigen te vinden, en de kring rond onze premier rust niet om ze aan te wijzen: Rabin, de Oslo-akkoorden, de demonstranten van links, en nog vele anderen, behalve … Je raadt het.

7 + 3 = ?
Is al deze ellende juist niet te danken aan Netanyahu? Een man die alleen maar aan zichzelf dacht.
wanneer is iemand een "acceptabele gesprekspartner"? het gaat hier over een gesprek met "de vijand". Wat anders?!
Hartelijk dank voor deze mooie en kritische column. Maar schuldigen vinden....het lukt me niet daar naar te raden. Gebrek aan kennis van geschiedenis, aan geloof in vooruitgang, dat we samen op dezelfde bol wonen...dat wel maar is natuurlijk te vaag om vrede te vinden.
Ben ik naïef? De VN zou die gesprekspartner toch wel moeten/willen zijn. Waarom ‘zeker niet’
Ben ik naïef als ik me afvraag: waarom niet de VN? Juist zi, juist nu. Ondanks al hun zwakheden…

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.