Bennett af

Eldad Kisch

vrijdag 24 juni 2022

Het is eindelijk zo ver: onze vreemde regering, die een jaar plus een week stand heeft gehouden onder bijna onmogelijke omstandigheden, want het was een oneigenlijk samenraapsel van krachten, heeft het opgegeven. Naftali Bennett ziet het niet meer zitten, is zijn electorale meerderheid kwijt en daardoor verlamd.

Er is nu bijna overeengekomen dat deze Knesset wordt opgeheven, en de daaropvolgende overgangsregering zal onder leiding staan van Yair Lapid (vervroegde rotatie) tot de volgende verkiezingen in oktober.

Op de achtergrond lacht de stokebrand Netanjahoe in zijn vuistje over deze mislukking, hoewel hij bij deze ronde geen illusies heeft dat hij weer een leidende functie zal krijgen, babbelt hij wel over dat onderwerp.

Wij, van de linkse vredespartijen, hoeven hier niets van te verwachten. Zowel Bennett als Lapid zijn diep in hun hart Likoedniks, alleen willen ze niet onder de knoet van Netanjahoe zitten en prefereren ze zelf de rechtse teugels in handen te houden.

Wat de verkiezingen brengen is verborgen in de schoot der goden, maar er zijn geen duidelijke verschuivingen te verwachten, dus de daaruit voortkomende regering zal een nieuwe broddellap betekenen, met de daarbij behorende afpersing voor fondsen en posities voor zaken en mensen die het niet verdienen.

Het is verheugend dat afgelopen zaterdag een grote demonstratie plaats vond tegen de bezetting. Veel zal het niet uitmaken, maar het geeft een goed gevoel dat hier in dit kleine land toch ook duizenden mensen het huis uit komen om te laten zien dat ze het hart op de juiste plaats hebben. Dat ze er niet moe van worden!

7 + 2 = ?
Fijn om.je column weer te lezen, Eldad.

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.