De zwarte vlag

Eldad Kisch

vrijdag 16 oktober 2020

In Israël wordt dezer dagen het idee van de zwarte vlag gebruikt alsof de hele wereld weet waar het over gaat. Natuurlijk is het de oplettende kijker en lezer duidelijk dat het de vlag is van het protest tegen alles wat door Netanjahoe in de loop der jaren is besmet: aantasting van de democratie, vuile handen tot in de top en een groeiend gebrek aan vertrouwen in onze regering.

Oorspronkelijk was het gebruik van de zwarte vlag het privilege van piraten. Liefst met een wit doodshoofd en twee gekruiste botten eronder. In de laatste decennia werd het idee van zwarte vlag in Israël geadopteerd voor militaire bevelen die tegen de militaire wetten ingaan en ook moreel onaanvaardbaar zijn, en daarom door een weldenkende militair à priori niet mogen worden uitgevoerd. Deze terminologie werd volgens mij het eerst gebruikt bij terugblik op het ongenuanceerde schieten door Israëlische soldaten op ongewapende Arabische burgers, onder wie vrouwen en kinderen, in Kafr Kassem gedurende de Onafhankelijkheidsoorlog, toen die werkers te laat terug kwamen van hun velden na het begin van de avondklok. Het ontzenuwen van het primaat van Befehl ist Befehl. Alsof er een zwarte vlag over deze bevelen waait als waarschuwing. Mooi samengevat in dit citaat: “The ‘black flag’ terminology refers to the IDF ethos that an order that is patently illegal must not be obeyed.”

Dit duidelijke idee is overgenomen door de huidige protestbeweging in Israël en wordt nu op duizenden plekken metterdaad beleden.

De ontwikkelingen staan toch werkelijk niet stil, want er is alweer een nieuwe generatie, die met roze vlaggen werkt; ze duiden op een 'rosy future' zonder Netanjahoe. Ameen.

Ons nieuws houdt zich druk bezig met allerlei vooraanstaande personages, zoals ministers en hoge functionarissen die zich niet houden aan alle coronavoorschriften, zoals de één-kilometerreisbeperking en het verbod op bezoek van familie en vrienden, nadat ze die stringente beperkingen wel hebben voorgeschreven voor het plebs en forse boetes laten uitschrijven voor wie zich daar niet aan houdt. Het gaat dan onder andere over de blonde lokken en de kapper van Sara Netanjahoe – ons koningshuis, nietwaar?

8 + 4 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.