Losse flodders

Eldad Kisch

vrijdag 20 februari 2015

Er is een verhitte discussie gaande of Bibi Netanjahoe spreekt voor de (Joodse?) bewoners van Israël of voor het gehele Joodse volk, als hij binnenkort optreedt voor het Amerikaanse Congres. J-street kwam zelfs met een petitie langs om krachtig te laten horen: 'Speak for yourself' en niet voor de Amerikaanse Joden. Ik neig te denken dat we deze beslissing per keer af laten hangen van het onderwerp in kwestie, maar ditmaal heb ik het protest van Jeremy Ben-Ami wel getekend, want ruzie met onze weinige vrienden in de wereld lijkt me totaal ongewenst.

In dit verband kan ik kort zijn over de naderende verkiezingen in Israël. Alle voorspellingen, waarzeggerijen, prognostificaties enzovoort hebben nauwelijks enige waarde, hoewel ons nieuws er niet genoeg van kan krijgen. Avond aan avond komen nog een paar experts ons uitgebreid vertellen hoe het allemaal zal aflopen. Zonde van de tijd. Zelfs de steekproef van mogelijke verkiezingsuitslagen die bekend gemaakt wordt kort na het sluiten van de stemlokalen is niet altijd betrouwbaar of representatief, omdat de mensen maar wat aanrommelen met hun antwoorden in de nep-stembusjes direct na het uitbrengen van hun stem. Er kan nog zo veel veranderen tot de grote dag dat ik het er op houd dat ze me de volgende morgen mogen wekken als de officiële uitslagen bekend gemaakt worden.

Wat ons verder zo bezig houdt:

De enorme uitgaven van de familie Netanjahoe in hun verschillende woningen, ambtelijk en particulier, alles op onze kosten.

Een veertienjarig Palestijns meisje, verdacht van het gooien van stenen en het bezit van een mes (pennenmesje, aardappelschiller?), is veroordeeld tot twee maanden hechtenis en een geldboete. Dit vonnis werd bepaald na haar eigen bekentenis gedurende een verhoor zonder aanwezigheid van haar ouders of een advocaat. Dit is op zichzelf al tegen de regels van het spel voor minderjarigen. Zij is uiteindelijk vrijgelaten - na zes weken van haar straf in de gevangenis door te hebben gebracht - op grond van een internationaal protest. Dit is een voorbeeld van de Israëlische rechtspraak in de bezette gebieden.

Onze politieleiding is behept met een overmaat aan testosteron, en dat is natuurlijk niet helemaal vreemd aan dit macho-vak. Het heeft dan ook ernstige gevolgen voor de top van deze organisatie, die een voorbeeld zou moeten zijn voor de rest van de gemeenschap. De ene na de andere hoge piet blijkt zich te vergrijpen aan de leuke vrouwelijke agentjes onder zijn hoede. Zo valt langzamerhand de hele bovenbouw af.

Een jaarlijks weerkerende gebeurtenis in de wereld van Links is de uitreiking van de Jesjajahoe Leibowitz Prijs, georganiseerd door Yesh Gvul. Ditmaal werd die eer toegekend aan Amira Hass en Ilana Hammerman, beiden publicisten en activisten, voor hun onvermoeide streven om een vergelijk in het Midden-Oosten naderbij te brengen en over het onrecht van de bezetting te rapporteren. In een goedbezochte ceremonie werden beide vrouwen geëerd.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Fijn dat Yesh Gvul nog altijd bestaat. heb vele malen op Ibn Gvirol gestaan met ze om tegen de bezetting te protesteren. En mooi dat Amira Hess en Ilana Hammerman de Jeshayahu Leibovitz prijs hebben gekregen. Alle eer aan beide vrouwen.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013