De politiestaat

Eldad Kisch

vrijdag 31 juli 2020

De demonstraties tegen het ongelukkige functioneren van onze huidige regering, op bijna alle gebieden, nemen niet af, integendeel – en veel jongeren hebben ook genoeg van de economische janboel die nu is ontstaan. Bij onze laatste demonstratie aan de grote weg dicht bij ons huis kregen wij duidelijk meer bijval dan in de weken daarvoor. De mensen zijn het echt zat. Niet dat ik denk dat er directe resultaten te verwachten zijn, maar het is goed voor onze ziel om niet alle ondoordachte maatregelen en beslissingen zonder protest over ons heen te laten komen.

Een mij onbekende persoon, Tom Pimentel, judoleraar van mijn kleinkinderen, schreef op zijn Facebookpagina hoe hij op sjabbat met vrienden op weg was naar Jeruzalem om te demonstreren bij de ambtswoning van Netanjahoe, en geheel onverwachts op de grote weg werd aangehouden door de politie, meegenomen, verhoord, tijdelijk vastgehouden en gehinderd om verder te gaan. Het hele verhaal, dat ik hier heel gecomprimeerd weergeef, kwam ook in de pers en op de televisie. Ik had het Facebookbericht uit het Ivriet vertaald, want ik was er nogal ontzet over, omdat het klinkt of de politiestaat er nu dan toch is, en heb dat aan vele vrienden en bekenden doorgestuurd.

Het blijkt echter dat het verhaal nog een extra wending kent. Tom, de auteur die dit alles had meegemaakt, is in zijn vrije tijd een amateur kunstenaar en hij had de dag vóór de demonstratie enkele oude autobanden gekocht van wat hier een 'pantsjermacher' heet (je kunt in pantsjer het Engelse woord puncture herkennen), om daar thuis een kunstwerk van te maken. Toen de verkoper hem vroeg waar hij de banden voor nodig had, grapte Tom "om morgen te verbranden bij de demonstratie tegen Netanjahoe." Dat had Tom niet verteld op zijn Facebookpagina. Die banden lagen rustig bij hem thuis, en waren niet mee in de auto naar Jeruzalem. Maar deze logica is de politiedetective kennelijk ontgaan.

Het is nu beter te begrijpen waarom de politie hem had gevolgd, en aangehouden, hij was namelijk verlinkt, en de politie is niet erg humoristisch ingesteld en meende een misdrijf te voorkomen. Alsof ze niets beters te doen hebben. Er zijn dus twee kanten aan deze zaak: politiewillekeur of informanten? Beide niet attractief. Ik weet niet wat ik erger vind.

Dus alsjeblieft hier geen grappen maken en plein publique, vooral niet als het onze geliefde leider betreft, zoals we dat van totalitaire landen maar al te goed kennen …

Een kleine correctie: de situatie rond de controleposten bij de Groene Lijn is niet geheel doorzichtig, maar PHR heeft sinds begin juni weer normaal en druk gefunctioneerd met artsenbezoeken en we hebben zelfs nog vaker medicijnen geleverd met onze rijdende apotheek. Ik had daarover een korte reactie toegevoegd aan mijn column van 10 juli, waar ik had gemeld dat wij weer op moesten houden met onze dienstverlening, maar ik ben er niet zeker van dat iedereen dat leest. Ikzelf zit wat betreft vatbaarheid voor corona nogal in de gevarenhoek, en het was me afgeraden om mee te gaan. Voor nu vind ik het genoeg om toe te kijken vanaf de zijlijn en dezer dagen ga ik gewoon weer mee, met mondmasker en al.

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.