Monddood gemaakt

Eldad Kisch

vrijdag 17 juli 2015

Niet alle nieuwswaardige berichten worden bekend gemaakt aan het publiek. Als om duistere redenen publicatie ongewenst wordt geacht, kan door intimidatie en dreigementen stilte afgedwongen worden. Zo heeft het tien maanden geduurd voor het eindelijk bekend is gemaakt dat een Ethiopiër en een Bedoeïen uit Israël om onduidelijke redenen de grens naar de Gaza-strook hebben overschreden en dat zij daar in handen vielen van Hamas. Er werd een publicatieverbod uitgevaardigd en van hogerhand werden de twee families bedreigd dat, als zij hierover een woord zouden zeggen in de openbaarheid, ze schade zouden doen aan de onderhandelingen en hun familieleden in gevaar zouden brengen. Tot woede van deze minderheden, Ethiopiërs en Bedoeïenen die zich lieten intimideren door de regering en hun zegslieden, zou zo'n verbod niet uitgevaardigd worden als het over Asjkenazische burgers van Israël zou gaan, zoals bewezen in eerdere gevallen waar niets geheim werd gehouden en honderden Palestijnse gevangenen uitgewisseld werden, zelfs tegenover een schurk als Tannenbaum. En de ernstige verdenking is, dat ze ook minder hun best hebben gedaan voor deze tweederangs burgers.
Er wordt nu gesuggereerd dat beide vermiste personen mogelijk niet geheel goed bij hun verstand zijn, en het is zelfs niet duidelijk of ze nog in leven zijn. Hamas heeft op geen enkele vraag antwoord gegeven.


Khader Adnan, de Palestijnse hongerstaker, is aan het begin van de week vrijgelaten uit zijn administratieve hechtenis. Bijna tot op het eind was hij aan zijn ziekenhuisbed geketend met hand en voet. Dit was geheel overbodig bij deze zwaarbewaakte en verzwakte man en daarenboven gelden hier internationale overeenkomsten die dit verbieden. Het verbaast me dat de Israëlische ziekenhuisartsen zich hierin niet wat flinker hebben opgesteld tegenover de gevangenisautoriteiten, door bijvoorbeeld te weigeren de gevangene te onderzoeken als hij niet eerst werd bevrijd van zijn boeien.
De vreugde van de vrijheid was van korte duur – op dinsdag werd hij weer gearresteerd, op weg naar de Al-Aqsamoskee in Jeruzalem waar hij waarschijnlijk niet mocht komen.

7 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.