Profiling

Eldad Kisch

vrijdag 19 augustus 2016

Wij horen recentelijk veel vrome praatjes over hoe lelijk de veiligheidsdiensten zich gedragen bij het onderzoek naar potentiële terroristen. In Israël is het totaal geaccepteerd dat de Arabieren er uit worden gepikt bij de ingang van bioscopen, supermarkten en op het vliegveld. Het is misschien niet politiek correct of aardig, maar de kans dat de controle van zo iemand iets oplevert, is enkele factoren groter vergeleken met een oude, blanke asjkenazische Jood.

Ik neem aan dat een vergelijkbaar mechanisme ook werkt in de Nederlandse, Europese en Amerikaanse situaties. Je kunt niet iedereen uitkleden tot op zijn hemd en je moet afgaan op statistieken. Het zijn toevallig nogal wat moslims die tegenwoordig onaangenaamheden veroorzaken in Europa en het is jammer voor al hun keurige, gezagsgetrouwe geloofsgenoten dat ze wat nader aan de tand worden gevoeld. Dat is wel zo cost effective. Ik hoop dat ik hierbij mijn goede naam als democraat en liberaal niet geheel heb verspeeld.

Ook bij de controleposten tussen Israël en de bezette gebieden worden de Joodse ‘settlers’ doorgewuifd en de Palestijnen eindeloos opgehouden. Hier ligt een dunne scheidslijn tussen werkelijke controle en bureaucratische pesterij. Voor dit laatste mag natuurlijk geen plaats zijn, en de jonge soldaten zouden moeten worden losgeweekt van het onvermijdelijke machtsgevoel dat ze hier al gauw krijgen en dat onvoldoende de kop wordt ingedrukt door hun superieuren.

We hebben nu eindeloos te doen met de domme soldaat Elor Azarya die in Hebron een kreperende terrorist een totaal overbodig ‘genadeschot’ gaf. Dit is wat die jongen elke dag hoorde: wie een schaar heft tegen een Jood verdient de dood (rijmt ook nog). Hij heeft niet meer gedaan dan wat politici en hoge pieten in het leger voortdurend zeggen. Niet allemaal overigens en niet dat ik die houding billijk, en je mag toch zeker iets meer verwachten van een hospik die beter had moeten weten. Dit houdt onze gemoederen al weken bezig, er is een proces en de kranten staan bol van deze zaak.

En nog een aardig nieuwtje: Aboe Mazen wil Groot-Brittanië aanklagen voor het uitvaardigen van de Balfour Declaratie en de uitvoering daarvan. Is dit een scherts of meent hij het echt?

Maar wat ons al weer weken écht bezighoudt, is de salmonella! Eerst gevonden in cornflakes (jazeker, ook in droog eten kan deze pittige bacterie tot een half jaar overleven), en aanvankelijk is dit laboratoriumresultaat door de producent stilgehouden. Daarna werd zij ook aangetroffen in allerlei heerlijke slaatjes. Niemand durft meer iets te kopen. Volgens mij is die salmonella al jaren een integraal onderdeel van ons menu, alleen wisten we het niet. Wat niet weet wat niet deert.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013