Zekerheden

Eldad Kisch

vrijdag 16 januari 2015

Het leven is vol onzekerheden. Daar moeten we mee leven. Mensen zoeken zekerheden waar ze niet echt zijn. Die zoektocht kan zijn eindpunt vinden in religie, of in politieke doctrines van uiteenlopende aard. Hoe minder kritisch de zoeker is, hoe meer zekerheid hij denkt te vinden in zijn verkozen heilsgedachte. Een sterke, charismatische leider kan zo makkelijk zijn kudde leiden, als hij maar stellig zijn oplossingen biedt. En ook misleiden.

Nu kom ik terecht waar ik wil zijn. De situatie van de laatste weken in Israël voor de verkiezingen in maart is tamelijk fluïde, met verschuivingen en allianties, en ook beginnende rechtszaken die alles weer kunnen veranderen. Daarbovenop alle onverkwikkelijke gebeurtenissen in Europa, die aan een denkende toeschouwer geen zeer duidelijke richting tot handelen voorschrijven. Veroordelen van terrorisme is een nobel sentiment, maar daar schiet je niet echt mee op bij het oplossen van het grote probleem dat de islam in Europa nu biedt. En vlotte toverformules zijn er niet. Deze antisemitische dreiging in Europa komt ook hier Rechts ten goede.
Voor Israël zie ik geen Deus ex-machina verschijnen. De Israëlische kandidaat Yitschak Herzog, het gematigde antwoord op Nethanjahoe en verder Rechts, heeft geen panklare, eenduidige antwoorden. Hij zal het daardoor niet maken bij de zenuwachtige Israëlische kiezer. Ik zie ons verder afglijden naar rechts, hetzij met nog een hoofdstuk onder 'leiding' van Nethanjahoe, hetzij erger. (Bennett?)

Met al deze opwindende ontwikkelingen gaat een nieuwe hongerstaking van de Palestijn Khader Adnan geheel aan ons voorbij. Ja, hij is weer begonnen met staken nu er beslist is dat zijn administratieve hechtenis voor nog een half jaar verlengd wordt. Hij was een van de langdurigste hongerstakers (66 dagen) twee jaar geleden; veel heeft het hem niet geholpen.
En dan zijn er de droevige 'infiltranten' in Cholot, die lijden onder de koude, en niet eens een elektrisch kacheltje mogen houden. Voor wie dacht dat het hier niet koud kan zijn – het gebeurt heus soms ook op deze breedte.

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.