De herdenking van de moord op Jitschak Rabin

Eldad Kisch

vrijdag 3 november 2017

Dit jaar wordt de 22ste traditionele herdenking op het Rabin-plein op zaterdagavond 4 november in Tel Aviv niet door de gebruikelijke linkse organisaties georganiseerd, maar door een combinatie van Commanders for Israel's Security en Darkenu (Our Way). Van beide organisaties had ik nog nooit gehoord. De eerste spreekt voor zichzelf; de tweede is een apolitieke beweging voor democratie, wederzijds begrip tussen Joden en Arabieren en de twee-statenoplossing. Klinkt vriendelijk. Ze claimen nogal wat aanhang te hebben, maar ik heb mijn twijfels.

De reden waarom de gebruikelijke organisatoren, Sjalom Achsjav, en soms HaAvoda (De Arbeid), dit jaar verstek hebben laten gaan, is niet duidelijk. De eerste te links, de tweede te politiek en grauw? Of zou het om gebrek aan geld gaan?

De aankondiging van dit gebeuren was nogal lauw gesteld, aangezien de organisatoren de politiek er ditmaal buiten wilden houden, en zich meer richtten op “de eenheid van het volk in Israël.” Op discrete wijze hadden ze de woorden “moord” en “vrede” vermeden in de eerste advertenties. Dat valt natuurlijk niet mee bij een evident politieke moord. Je zou zelfs even kunnen denken dat deze politieke leider, Rabin, een natuurlijke dood was gestorven. Ook werd de 'bezetting' niet vermeld. Felle kritiek hierop liet niet lang op zich wachten en de organisatoren hebben nu snel deze nalatigheid gedeeltelijk hersteld door aan te geven dat het wel de moord op deze belangrijke man is die hier speelt. Met die eenheid van het volk valt het natuurlijk ook best mee. Die splijting wordt er met de tijd niet beter op.

De organisatoren hadden de bedoeling te benadrukken dat Rabin niet alleen aan links toebehoort, maar van de hele bevolking is. Was dat maar waar.

Hoewel we hier natuurlijk bij zullen zijn, lijdt het weinig twijfel dat de moordenaar het laatste woord heeft gehad met zijn daad, en dat “de erfenis van Rabin” op een laag pitje staat. We hopen op een grote opkomst.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Dank voor uw columns, die ik altijd bovengemiddeld interessant vind.
toevoeging: Een welbezochte demonstratie, waar ook duidelijk rechtse politici en functionarissen het woord voerden, ondanks de a-politieke opzet. Of het publiek anders was dan gebruikelijk kan ik niet nagaan. Sommige linksen vonden de toon van de organisatoren te gekuist en te slap en besloten niet te komen. De ‘zionistische beweging’ – voormalige ‘Avoda’-partij - hield een eigen ceremonie bij het monument van Rabin op de plaats van de moord, aangrenzend aan het Rabinplein, voorafgaand aan de centrale bijeenkomst. De toon was verzoenend: met onze verschillen van mening was deze moord verwerpelijk ook voor de rechtse sprekers en wij moeten aan beide kanten de extremisten in toom houden. Nu is het zo dat links zo klein is dat we nauwelijks extremisten hebben in ons midden. Iedereen benadrukte dat we beter met onze geschillen moeten omgaan. Eldad

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013