De inquisitie

Eldad Kisch

vrijdag 18 februari 2022

Hoera, de inquisitie is terug! Een instelling waar ik nog nooit van had gehoord, The Rights Forum, afgekort TRF, heeft zichzelf uitgeroepen tot de zedenmeester van de politieke achterstelling van de Palestijnen door hun onderdrukkers.

De organisatie, opgericht door Dries van Agt, met als voorzitter Gerard Jonkman, heeft – onder dekking van de WOB (Wet op de Openbaarheid van Bestuur) – allerlei organisaties wier gezicht hen niet bevalt, inclusief op universitair niveau, aangeschreven en opgedragen om alle correspondentie met Israëlische en Joodse organisaties van de afgelopen tien jaren zonder verwijl openbaar te maken.

Het gaat hier niet over dreigementen aan Jan Rap en zijn maat, maar aan serieuze instellingen die zijn gespecialiseerd in het signaleren en bestrijden van antisemitisme, zoals het Simon Wiesenthal Center, het Centraal Joods Overleg, en de Anti-Defamation League, maar ook het Joods Nationaal Fonds, dat minder koosjer is.

En met wie hebben deze verdachte organen mogelijk gecorrespondeerd? Met Israëlische universiteiten, maar om de pil te verzachten wordt de Likoed ook genoemd. Bij TRF is alles verdacht: van wetenschappelijke samenwerking tot uitwisseling van studenten. Om geen korreltje te missen heeft TRF een waar phishing net geprepareerd om elke onzedelijke gedachte of mening tegen de Palestijnen aan de kaak te stellen. En als er niet tijdig wordt geantwoord op het verzoek om informatie, dan zwaait er wat. Sommige universiteiten deden het al in hun broek, en begonnen in allerijl antwoorden te sturen.

Niet iedereen is gecharmeerd van dit vreemde initiatief van TRF. Esther Voet heeft zich hier in de laatste editie van het NIW al zeer negatief over uitgelaten. Mooi zo.

In het bestuur van TRF zitten mensen die echt beter zouden moeten weten dan aan deze heksenjacht mee te doen.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Beste mijnheer Kisch, Ik ben erg benieuwd naar de reden waarom u het JNF ''minder koosjer'' noemt. Dit aangezien ik donateur ben.
Het JNF ligt in de clinch met de bedoeienen in de Negev, met volle rugwind van onze wonderlijke regering. En het onrechtmatig innemen van Palestijnse gronden is ook voor ons Joodse landdaar heel gebruikelijk. Ik ben allang gestopt met donaties aan deze instelling, hoewel ik ben opgevoed met het blauwe busje. De tijden zijn drastisch veranderd!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013