Kroniek

Eldad Kisch

vrijdag 21 december 2018

Ditmaal twee onderwerpen die geen echt verband met elkaar hebben. Of toch een beetje?

In Israël is het niet gezond om een vrouw te zijn, zeker niet in specifieke etnische groepen van de bevolking, waar een code wordt beleden van ‘familie-eer’. Wie niet goed op zijn tellen past, kan voor een vergrijp tegen die code nog rustig worden vermoord. Twee weken geleden ging het te ver en werden er op één dag twee jonge vrouwen vermoord. Een van hen was een Arabisch meisje, mogelijk na een verkrachting, de ander was een vluchtelinge uit Eritrea. Dat waren de 23ste en de 24ste moord op vrouwen van dit jaar!

Uit protest werd er door vrouwenbewegingen een dag gestaakt, en er was een grote demonstratie met rode vlaggen en lampjes op het Rabinplein, waar ook veel mannen bij waren. Goed zo! Het doel was de regering wakker te schudden dat het zo niet langer gaat, en dat zij tenminste de sociale dienstverlening moet verbeteren voor vrouwen die bedreigd zijn, en betere bescherming moet bieden.

Veel geholpen heeft het niet, want dezer dagen vond de 25ste moord plaats in Akko.

Mijn mening over deze zaak is nogal pessimistisch, want ik ben bang dat deze diepgewortelde culturele verschillen met een ruimer budget voor de sociale dienstverlening niet zomaar zullen verdwijnen. Daar is meer voor nodig, zoals opvoeding, en misschien moet de islamitische clerus ook worden ingeschakeld.

Een ander onderwerp is dat de krant – tenminste die die ik lees, namelijk de Engelse editie van Haaretz – sinds enkele weken bijna dagelijks iets meldt over nog een opgraving of een archeologische vondst, die natuurlijk bewijst dat wij hier al eeuwen wonen en ons recht op dit land nog sterker bekrachtigt. Ja, we hebben weliswaar Gods Bijbel, Lord Balfour en de Verenigde Naties aan onze kant, maar niet iedereen is er van overtuigd dat dat alles binnen het kader van de wereldgeschiedenis voldoende bewijs is voor onze rechten op dit land. Wordt er hier opeens zoveel gegraven in dit heilige land, of hebben we wat rugwind nodig?
Zeker als er een besneden aap wordt gevonden, zal iedereen roepen: zie je wel!

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Een islamitische aap?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013