Burgerlijke ongehoorzaamheid

Eldad Kisch

vrijdag 17 juli 2020

Het lijkt wel of al die demonstraties van ontevredenheid van de bevolking niet veel effect sorteren; het zwaaien met vlaggen, redevoeringen, reclameborden en andere blijken van onvrede maken geen diepe indruk op onze regeerders. Een goedbezochte demonstratie op het Rabinplein op zaterdagavond, tegen de nooit gehouden beloftes van de regering om kleine zelfstandigen te helpen, zal ook niet veel uitmaken. Want de rechtse machthebbers hebben hun eigen agenda, en gaan door met verspillen van ons geld aan onnuttige ministeries, meerdere ambtswoningen, onnodige luxe vliegtuigen en andere duistere zaken.

Minister Tsachi Hanegbi toonde zijn totale gebrek aan begrip voor de gewone man door op de televisie te verklaren dat er niemand in Israël honger lijdt door de verstoorde – nee, verwoeste – economie na de corona-epidemie. Daarover zei hij: “Onzin!” Dat zou hem bij de stembus nog wel eens op kunnen breken. Het probleem is dat er geen alternatief is. De bevolking blijft in meerderheid Bibi bewonderen, de sterke man, Mister Security, wat hij ook doet.

Ik geloof dat we de regering moeten treffen waar het pijn doet, in haar geldbuidel. Er gaan stemmen op om geen belasting te betalen. Dat lijkt me een prima idee. Mijn probleem is dat er van elke sjekel die bij mij binnen komt, al aan de bron belasting wordt afgetrokken, zoveel als de regering goeddunkt. Ik weet gewoon niet hoe het mogelijk is géén belasting te betalen, tenzij je een zelfstandige bent.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013