Opgesloten

Eldad Kisch

vrijdag 27 maart 2020

Ja, we voelen ons toch een beetje opgesloten. Avondklok? Huisarrest? Geen bezoek? Niet dat we recentelijk sociaal zo actief waren, maar nu het niet meer mag, zijn we toch beperkt in onze vrijheid. Wel een masker, geen masker? Geen goed gevoel. De stemming is niet meer prettig en lacherig – we zijn bezorgd, mede vanwege de sombere voorspellingen van deskundigen over duizenden sterfgevallen in de nabije toekomst.

Gelukkig is er nog voldoende alcohol in huis om handen te wassen en de keel te smeren. Het bijhouden van een redelijke alcoholspiegel in het bloed is volgens mij de beste bescherming tegen virussen! En ik spreek uit ervaring: op een boottocht met een bevriend echtpaar waren er drie zieken met griep, maar onze stuurman, die een liter jenever per dag dronk, bleef kerngezond.

Dat is mijn bewijs.

Wij hebben nog niet gehamsterd, zelfs geen wc-papier. Vandaag deden we onze wekelijkse boodschappen in een grote supermarkt. Bij de ingang staat iemand die telt hoeveel mensen er binnen zijn – het lijkt wel een museum – en we worden aangemoedigd om twee meter afstand te houden van onze medemensen. Er worden ook plastic handschoenen uitgereikt, want de huisvrouwen moeten wel in de sinaasappels kunnen knijpen voor ze overgaan tot de koop. Nu lopen er opvallend veel mensen met maskers. Dat was een week geleden nog niet het geval.

De officiële maatregels worden met de dag verscherpt. Het verbod om aan het strand te wandelen lijkt me echt niet gebaseerd op enig feit.

Er is een meningsverschil tussen ons ministerie van Gezondheid en het bureau van de premier. Tot nu toe wint de laatste het. Netanjahoe eist elke avond prime time op de televisie om ons te laten weten hoe goed hij voor ons bezig is. Een vader voor zijn volk. Zijn rechtszaak is ook uitgesteld vanwege de nationale calamiteit.

Bij het ministerie van Gezondheid wordt geklaagd dat ze niet geconsulteerd worden, en dat we blindelings volgen wat de andere landen doen inzake het virus.

Zouden de dinosaurussen ook ten onder zijn gegaan door geschillen en nalatigheid bij hun leiders?

We wensen jullie een goede gezondheid in deze benepen omstandigheden.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Dag Eldad, wat een grappige anekdote over die stuurman! Het is een rare periode. Ik ben al 2 weken in sociale quarantaine om Mien te kunnen blijven bezoeken. Paul en ik werken van uit huis. Dat lukt aardig. Ik wens jou en Annelien alle goeds! Liefs, Dafna
wat humor in crisistijd...ik zie hem voor me, de stuurman die een liter jenever per dag drinkt. ongetwijfeld een kennis van mijn opa die tot zijn 93ste dagelijks een doos sigaren rookte en al op 15 jarige leeftid begonnen was met roken...

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013