Demonstratie

Eldad Kisch

vrijdag 30 oktober 2015

De grote demonstratie van Vrede Nu, die het antwoord moet geven op alle huidige problemen hier, vond zaterdagavond plaats. In optocht van het Rabinplein naar het Ministerie van Defensie. In dit land, waar de politieke standpunten genetisch of axiomatisch bepaald zijn, hebben demonstraties niet zozeer zin omdat de een van de ander zijn argumenten overtuigd zou kunnen raken (dat is hier niet gebruikelijk), maar veeleer om kracht te meten. Dat links enkele duizenden mensen op de been krijgt, weggescheurd van de televisie of andere geneugten, is niet slecht. (De organisatoren spraken zelfs van 5000). Nog beter dan een statische bijeenkomst is het om een optocht te organiseren, en daarmee tijdelijk het verkeer in Tel Aviv lam te leggen. Zoals gezegd, geen ongeduldige automobilist zal het van iets overtuigen of aan het denken zetten, maar het veroorzaakt ongetwijfeld enige ergernis, en dat is ook wat waard. Zo liepen we dus, met banieren en plakkaten, op een zeer clemente avond, onder het uiten van de bekende spreekkoren en strijdkreten door de jeugdigen in ons midden: 'Weg met de bezetting', 'Bibi naar huis', en van dat soort. Aangekomen op het daarvoor bestemde terrein tegenover het Ministerie van Defensie, onder sterke politiebewaking, hoorden we vanaf de tribune de obligate redevoeringen, die we met volledige instemming aanhoorden, maar die op onnatuurlijke wijze versterkt werden, zodat het pijn deed aan de oren. Ondertussen omhelsden we de aanwezige vrienden en bekenden hartelijk. Het heeft altijd iets feestelijks te weten dat je niet alleen bent, maar of dit de opkomst is waar onze regering van schrikt? Dat denk ik ook weer niet. In ieder geval hebben we onze plicht tegenover de mensheid voldaan. In de krant werden we nauwelijks vermeld, en dat is jammer.

Het is over enkele dagen twintig jaar geleden dat Jitschak Rabin werd vermoord. Daar zal dan ook weer een demonstratie voor gehouden worden, op zaterdagavond 31 oktober op het Rabinplein. Wordt vervolgd.

We hadden de klokken nog niet teruggezet voor de wintertijd, of het begon flink te stormen en te regenen. Dit voor de meer meteorologisch en agricultureel georiënteerde lezers. Door die storm zit een deel van centraal Israël al enkele etmalen zonder elektriciteit, telefoon en internet.

7 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.