Bij ons kun je meedoen aan cursussen, evenementen, debatten en lezingen op het gebied van het jodendom. We werken met thema’s als geschiedenis, kunst & cultuur, filosofie, literatuur, de Hebreeuwse taal, koken en religie. Het hele jaar door organiseren wij voor je stadswandelingen, interviews, kookcursussen, taalcursussen en nog veel meer. Zowel in groepsverband als digitaal, zodat je altijd wel iets vindt dat bij je past.

Wij vinden inclusiviteit belangrijk, daarom staan we open voor iedereen die zich wil verdiepen in het jodendom, of je nou zelf Joods bent of niet. De missie van Crescas is om te laten zien hoe veel schakeringen het Jodendom heeft, met al zijn prachtige tradities, verhalen en authenticiteit. En hoe mooi de Hebreeuwse taal is.

We hopen dat je kunt vinden wat je zoekt, of misschien wel iets vindt waarvan je niet eens wist dat je het zocht. En mocht je niet kunnen kiezen uit ons brede aanbod, schroom dan niet om een van onze medewerkers te vragen met je mee te denken. Daar zijn we voor.

Wat is Crescas?

Crescas is een onafhankelijk instituut voor Joodse educatie aan volwassenen. Crescas heeft geen enkele formele binding met één van de Joodse kerkgenootschappen. Zowel op het Crescas-kantoor, als binnen het bestuur zijn orthodoxe, liberale en seculiere Joden actief.

Waar komt de naam Crescas vandaan?

Chasdai Crescas was rabbijn, filosoof, koninklijk raadsheer en bouwer van de Joodse gemeenschap in het Spanje van de 14e eeuw. In 1391, na bijna zeven eeuwen van relatieve vrede, beginnen op 4 juni de pogroms. Deze breiden zich in nog geen twee maanden tijd uit over grote delen van Spanje. Synagogen worden verwoest. Onder bedreiging laten meer dan honderdduizend Joden zich bekeren. Duizenden vinden de dood, onder hen Crescas’ enige zoon. Crescas staat zichzelf niet toe zich te verliezen in zijn verdriet om wat is geweest. Hij richt zich op de toekomst en zal zich de rest van zijn leven blijven inzetten voor het herstel van de Joodse gemeenschap in zijn vaderland.

In zijn filosofisch werk Or ha-Sjem (Het Licht van de Eeuwige), gaat hij in discussie met de Griekse filosoof Aristoteles. Tegenover de filosofie van Maimonides stelde hij een wijsgerig systeem met een positieve, nadrukkelijk Joodse, inhoud. Een systeem dat zich richtte op het bewaren van het jodendom door het van binnenuit te versterken en het een eigen identiteit te geven, in open maar kritische dialoog met de omringende wereld.

Gegevens

Bekijk ook

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.