Het referendum in Chili

Eldad Kisch

vrijdag 6 november 2020

Na twintig weken protestdemonstraties tegen Netanjahoe en zijn kliek, word ik soms wat moedeloos van de weinige zichtbare resultaten die we daarmee tot nu toe hebben geboekt. Dan komt er toch opeens een bemoedigend bericht. Mijn vriend Max Arian wees mij op een artikel van Ariel Dorfman betreffende de overwinning van de krachten van de democratie in Chili. Op 25 oktober werd daar besloten, met een grote meerderheid, om een nieuwe grondwet aan te nemen (die wél nog in elkaar moet worden gezet).

Leerzaam voor ons allen. En het geeft ook hoop dat een verstandige minderheid uiteindelijk de domme meerderheid kan overtuigen en winnen voor een geslaagd idee. Het heeft heel lang geduurd, maar een kleine grassroots beweging van een handvol studenten, die genoeg hadden van de dictatuur van Pinochet, is tot een massale beweging uitgegroeid, tegen de fascistische verdrukking in; naar het er uit ziet, komt er nu in Chili weer een normale grondwet en een democratische regering.

Over deze zaak was hier weinig te horen, mogelijk omdat zo'n bericht de krachten van de 'Zwarte vlag'-beweging in dit landje zou aanmoedigen vol te houden. Daar is niet iedereen van gediend, zeker niet onze heersers. Wij zijn pas maanden bezig, met een groeiende kern, en zij daar hebben het jaren volgehouden. Dat geeft de moed om het niet zo gauw op te geven.

Kleine wereld: een Nederlandse vriend meldde ons dat hij in de Engelse editie van Haaretz had gelezen dat er in ons stadje Ramat Hasharon een demonstrant was aangevallen door twee aanhangers van Netanjahoe. De agressie komt inderdaad altijd van rechts, tot moord toe, zoals we jammer genoeg al te goed weten. Ik was lichtelijk verbaasd, want onze lokale demonstraties zijn nogal rustig; de politie grijpt nauwelijks in, een enkele keer als ze vinden dat we niet genoeg afstand bewaren of niet netjes op de stoep staan. Het bleek dat Haaretz het mis had – het was in Hod Hasharon gebeurd. Dat maakt het voorval natuurlijk geen haar beter.

De hele wereld zit in spanning wat er in de VS gaat gebeuren. Hun electorale systeem om presidenten te verkiezen maakt voorspellingen onmogelijk, dus gewoon nagelbijten en wachten op de officiële uitslagen. Maar het is niet echt duidelijk wat Biden eigenlijk met Israël voor heeft.

7 + 1 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.