Vrede

Eldad Kisch

vrijdag 25 september 2020

Onze onvrede met de persoonlijkheid van Bibi Netanjahoe en zijn afschuwelijke familie doet ons soms uit het oog verliezen dat de recente veranderingen in het Midden-Oosten toch van groot en positief belang zijn. Israël is minder een vreemde eend in de bijt geworden. Dit mooie diplomatieke resultaat, waarover Netanjahoe zich op de borst slaat als de alleenuitvoerder van dit alles, was al jaren in de maak. Het zal op de lange duur zeker enige rust geven in dit woelige deel van de wereld. Hopelijk pikken de Palestijnen ook een graantje mee van deze vooruitgang.

We hoeven ons geen illusies te maken over hoe het in Israël verder gaat. Netanjahoe is een blijvertje, en al onze demonstraties, vlaggen, en petities maken geen zier uit. Die man krijgen we zo makkelijk niet weg. Al dat protesteren is goed voor onze ziel, maar het zal geen relevante verandering brengen in de opmaak van het spel van krachten. De afgekondigde lockdown maakt dat de protest-stemming monddood raakt, en na enkele weken stilleggen van deze activiteiten zal het niet makkelijk zijn weer met volle kracht terug te komen bij de ambtswoningen en de bruggen en kruispunten. Velen van ons denken eigenlijk dat het motief voor deze draconische maatregel niet uitsluitend werd ingegeven om de corona te onderdrukken. Dat aspect van de zaak is de heren dan mooi gelukt. Op zondagavond, eind van Rosj Hasjana, was er op ons kruispunt heel weinig verkeer en waren er nog minder demonstranten. Het protest in Jeruzalem bij de officiële ambtswoning van Netanjahoe zag er heel wat beter uit, gelukkig.

Er is hier nu eenmaal geen noemenswaarde oppositie, en zonder een krachtige en charismatische leider die de versplinterde partijtjes bundelt, komt er zeker geen beweging in de zaak.

Het werk van mijn dokters komt natuurlijk ook stil te liggen, tenzij we dispensatie krijgen, wat me niet waarschijnlijk lijkt. Het is de medische autoriteiten in Gaza niet gelukt de verspreiding van corona aldaar in te dammen. Wel is Physicians for Human Rights er in geslaagd een zending hoognodige geneesmiddelen en medische apparatuur naar Gaza te sturen.

Dan nog iets anders: de maatregelen voor de tweede lockdown. Het misschien ‘aardig’ te weten wat hier wel en niet mag in deze nieuwe situatie.

We moesten dus eerst de feestdagen door. Die muntten uit door stilte op de wegen, heel rustig op straat, bijna Jom Kipoer, zonder fietsende kinderen. Maar na afloop van Rosj Hasjana begon het gedonder.

Het uitgangsverbod is ingewikkeld en onoverzichtelijk. Je mag wel naar je werk, vooral als dat essentieel is. Niemand weet wat dat inhoudt. Onze zoon Daniel, die bij ons thuis zijn kantoor heeft, gaat dus toch door hier te werken, zoals hij ook deed bij de vorige periode van verbod. Je mag boodschappen doen voor voedsel, je mag in sjoel bidden met twintig man als je afstand houdt, of op straat met meer mensen. Je mag naar de dokter en de apotheek. Niet op bezoek bij familie of vrienden. Sommige restaurants zijn open, met ernstige beperkingen, maar take away is verboden. Niemand begrijpt waarom. Misschien lokt het te veel mensen hun huis uit.

Je mag sporten, maar het zwembad van Annelien is dicht. Wel buiten wandelen aan het strand maar daar niet zitten. Je mag zelfs naar het buitenland als je al eerder tickets had gekocht, maar niet waar het volgens de codering rossig of rood is. Wel bij thuiskomst twee weken quarantaine – waar massaal de hand mee wordt gelicht. Alles met masker op, behalve als je sport, dan mag het af. Hoe ze dat allemaal denken te controleren, is totaal onduidelijk.

Demonstraties zijn ingeperkt maar niet verboden. We gaan vanavond dus wel de brug op met zwarte vlaggen. Eens zien of we worden beboet. (zie hiervoor).

Annelien blijft haar clubje doen in het bejaardenhuis Beth Juliana, maar doet een of twee keer per week een coronatest. Dat heet dus essentieel werk.

Dit is ongeveer alle info, vol gaten.

Na de feestdagen bleek al gauw dat de controleposten van de politie aan de uitvalswegen van de grote steden voor zulke verkeersopstoppingen hadden gezorgd dat de meeste gewoon zijn opgeheven.

Een interessant detail is dat op de grote demonstratie bij het huis van Netanjahoe twee 'spionnen' zijn herkend uit het gevolg van Netanjahoe. Beiden zaten in hun quarantaineperiode na het feestje in Washington. Die termijn was voor onze koning en zijn gevolg al wat ingekort, maar toch! Zelfs die paar dagen waren nog niet afgelopen. So much for that. Weer een schandaal uit de koker van onze grote leider. Goed voorbeeld doet slecht volgen.

7 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.