Op naar de vrede

Eldad Kisch

vrijdag 6 maart 2015

Het circus van Netanjahoe en zijn redevoering voor het Amerikaanse Congres is weer achter de rug. Ik acht het niet onmogelijk dat hij inhoudelijk gelijk heeft en dat de Iranezen ons foppen waar we bij staan. Maar het optreden van Netanjahoe in Amerika heeft niets nieuws bijgedragen aan de legitieme discussie. En mogelijk onze steun en toeverlaat verder van ons vervreemd. Toch is al dat enthousiasme van de leden van het Congres hartverwarmend, nietwaar? In ieder geval heeft het ons weer een tijdje bezig gehouden met verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders.

Belangrijker is wat de echte ontwikkelingen zijn in politieke zin. Shalom Achshav (Peace Now) heeft zojuist een rapport gepubliceerd waarin gemeld wordt dat de bouw op de Westelijke Jordaanoever flink opschiet – de Joodse bouw wel te verstaan. In het jaar 2014 bedroeg de groei in de huizenbouw in de settlements 40% méér, vergeleken met de aanwas in het jaar daarvoor. En dat gebeurt liefst, en waarschijnlijk niet toevallig, bij de nederzettingen die het diepst in Palestijns gebied liggen. Dat zal een uiteindelijke regeling nog moeilijker maken. Deze ontwikkeling zal niemand die weet wie de extreem-rechtse minister voor woningbouw is, verwonderen. Het volledige rapport, voorlopig alleen in het Hebreeuws, is op internet te vinden.

Tenslotte, er staat een grote demonstratie op het programma voor zaterdagavond op het Rabin-plein in Tel Aviv. Onder de slogan: ‘Israel wil verandering’. De organiserende instelling noemt zich ‘Een miljoen handen’, en is mij als zodanig niet van eerdere manifestaties bekend. We zullen er wel weer alle oude bekenden aantreffen. Ik hoop er volgende week over te rapporteren.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013