Geen woorden, maar daden

Eldad Kisch

vrijdag 19 juli 2013

De Europese Unie heeft eindelijk eens duidelijk laten weten hoe de zaken staan. Geen min of meer harde woorden en zinloze verklaringen, nu flinke daden. Wie meedoet aan de bezetting, direct of indirect, zal daarvoor moeten betalen. Pak ze waar het pijn doet – in hun portemonnee. En het beste bewijs is de reactie van Netanjahoe die ter plaatse zenuwachtig van zich af beet. Niet dat zulke maatregelen meteen effect hebben, maar het is een mooi begin. Eindelijk.

De duistere zaken die Israëlische bedrijven op de bezette Westelijke Jordaanoever uitvoeren, zijn lang niet altijd doorzichtig. De truc van de boosdoeners die goed verdienen op de Westelijke Jordaanoever om een kamertje te huren in Petach Tikva en op hun verpakking te schrijven: ‘Hoofdkantoor in Petach Tikva’ – daar trappen we hopelijk niet meer in. Soms is bijvoorbeeld het rabbinale toezicht op het product wel in 'Judea en Samaria' en dan weet je ook genoeg. Laat je in elk geval niet om de tuin leiden – de website WhoProfits is meestal prima op de hoogte en laat zich geen zand in de ogen strooien.

De rechtse gezaghebbers blijven natuurlijk voor hun eigen straatje werken. Zij proberen de linkse NGO's de nek om te draaien door hun bronnen van inkomsten ernstig te beperken. De financiële bijdragen aan deze (in hun ogen ongewenste) NGO's door buitenlandse instanties werd een jaar of twee geleden als een probleem gezien; gelukkig werd de voorgestelde beperkende wetgeving toen als antidemocratisch van tafel geveegd. Dit gevaar heeft nu zijn kop weer opgestoken. Of het ons zal lukken om dit gevaar ook nu te bezweren is de vraag.

Het geval van een vijfjarig Palestijns jongetje dat gearresteerd werd wegens het gooien van stenen naar Israëlische auto's heeft zelfs hier stof doen opwaaien. De onvolprezen organisatie Be'Tselem legde dit onverkwikkelijke voorval vast op video, anders was het zeker de doofpot in gegaan, zoals zoveel van dit soort voorvallen. Een jammerlijk huilend kereltje met enkele forse politiemannen die hem opbrengen voor verhoor! Rechts vond het maar onpatriottisch om zo'n filmpje publiek te maken.

7 + 3 = ?
Patriottisch, wat een heerlijk nostalgisch(!) begrip.
Als je hier vroeger op het gras liep werd je ook even op het bureau de les gelezen door oom agent dus als zo'n blaag iemand met een steen gooit is het terecht dat hij, SAMEN MET ZIJN VADER (je moet het wel vertellen zoals het gebeurde) daar even iets over te horen kreeg. En wees er maar blij over dat de EU heeft aangegeven ook Oost Jerushalaim niet als Israëlisch gebied te erkennen, ik herinner me nog dat Israel in '67 Koning Hussain vroeg niet aan te vallen en hij, de als gematigde beschrevene, toch "in on the kill" wilde zijn, vae victis!
Ik ben geen voorstander van het gooien met stenen, maar ik hoop dat meneer Goudeket, nadat hij over het gras had gelopen, niet als kleuter, zonder een bekende volwassene, is opgebracht naar het politiebureau, en daar gezeten heeft tot de vader was opgespoord, die geboeid en geblinddoekt werd voorgeleid en verhoord in aanwezigheid van zijn zoontje. Laten we ons in deze moeilijke situatie wel bij de feiten houden.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.