Advocaten

Eldad Kisch

vrijdag 30 juni 2023

De Israel Bar Association houdt om de vier jaar verkiezingen. Meestal gaan die om de beste leiding voor deze beroepsorganisatie, en veel minder over politieke meningen. Het is nu weer zover en moet nu juist in deze moeilijke tijden plaatsvinden, waarin alles over politiek gaat, met als kernpunt de plannen van de huidige regering tot afbraak van de bestaande juridische tradities.

Op woensdag 21 juni waren de verkiezingen. De kandidaten dit jaar waren advocaat Becher, een liberaal persoon, die zich tegen die veranderingen heeft uitgesproken, en advocaat Naveh, een bewonderaar van Netanjahoe, die een jaar geleden op buitengewoon onfrisse manier in het nieuws was vanwege zijn omgang met vrouwelijke advocaten. Het is nooit tot een rechtszaak gekomen, dus deze opmerking is niet meer dan een roddel, maar hij achtervolgt Naveh wel.

Er was bij de duizenden aangesloten juristen dit keer veel meer belangstelling dan gewoonlijk voor deze verkiezingsronde bij de Orde van Advocaten; ze stonden dan ook in de rij bij de stembureaus. Het werd een duidelijke en overweldigende overwinning van Becher – een klap in het gezicht van Netanjahoe en zijn juridische hervormingsplannen. Mooi werk!

Echter, de Bar Association heeft weinig invloed op de wetgeving, en dit resultaat bij de stemming is veeleer een morele wenk.

Al gauw, toen de uitslag bekend werd, kwamen de reacties van de Likoed en hun bende-genoten, die varieerden van: “Wij werken niet meer met de Bar Association” (daar kan ik nog mee leven) tot: “We sluiten deze orde.” (schandelijk!)

En nu de persoonlijke noot. ik moest denken aan de Nederlandse artsen in het begin van de Duitse bezetting. Toen de oorlog ons overviel in mei 1940 waren alle artsen lid van de Koninklijke Maatschappij ter Bevordering der Geneeskunde (KMBG). Een groot deel van de artsen was 'goed' en zij wilden niet meewerken met de duistere doelen van de Duitse bezetter. In 1941 werd daarom als represaillemaatregel de KMBG opgeheven en stelde Seyss-Inquart, de zetbaas van Hitler in bezet Nederland, een 'Artsenkamer' in. De term klinkt al mooi fascistisch. Wie geen lid werd kon niet praktiseren. Er ontstond meteen stevig verzet tegen deze maatregel; artsen verwijderden het woordje arts van de deur en zo werd het illegale Medisch Contact geboren.

De associatie met het voorgaande lijkt me duidelijk.

Het dreigement van de regering om de IBA te ontkrachten was op 24 juni in The Jerusalem Post te lezen.

7 + 2 = ?
Gruwelijk!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.