Anwar en de gestolen zakken olijven

Eldad Kisch

vrijdag 28 oktober 2022

Het onrecht dat de autoriteiten de Palestijnen aandoen, is een dagelijks gebeuren. Het is de bezette Palestijnen bijna onmogelijk om recht te verkrijgen. Hun eigen politie mag eigenlijk niets, hoogstens parkeerbonnetjes uitschrijven, en zeker niet optreden tegen Israëli's. Dus als er een klacht tegen leger of settlers loopt, moet die naar de Israëlische politie op de Westelijke Jordaanoever. Die is toevallig niet erg geïnteresseerd om de Palestijnse klachten actief te onderzoeken.

De dames van Machsomwatch, die standvastig bij de controleposten staan om te zien of er aldaar door de militairen redelijk wordt omgesprongen met de passanten, proberen ook in directe contacten met de Palestijnse bevolking, waar mogelijk, recht te verkrijgen voor hun moeilijkheden. Zij weten zo nodig humanitaire organisaties en advocaten in te schakelen.

Het verhaal van Anwar is een treffend voorbeeld. Het berust op het rapport van een van de trouwe leden van Machsomwatch.

Anwar en drie Palestijnse vrienden gingen werken op hun eigen stuk grond in de bezette gebieden, om olijven te plukken. Dit is het seizoen. Terwijl ze daar aan het werk waren kwam er een officier van het Israeëische leger met een soldaat en twee settlers van Maoz Tzvi. Twee jonge helpers van Anwar begrepen dat dit alleen kan leiden tot ellende en renden meteen weg. Er was geen goede reden om Anwar te arresteren, maar hij moest wel meteen opdonderen. Dat is altijd een passende oplossing.

Toen Anwar de volgende dag nietsvermoedend zijn werk wilde hervatten, waren alle zakken olijven die de vorige dag waren geplukt, verdwenen! Dit is een verlies van inkomsten ter waarde van een paar duizend sjekels. Een politieagent uit Mevo Dotan (een Israëli uiteraard) beloofde de dames van Machsomwatch die door Anwar waren benaderd en geïnformeerd, de zaak nader te zullen onderzoeken. En je kunt je misschien voorstellen wat daarvan terechtkwam.

Diens bevindingen waren als volgt:
1. Het leger weet niets over zakken met olijven.
2. De politieagent deed navraag bij Maoz Tzvi en de bewoners hebben met absolute zekerheid niets meegenomen na dit incident.
3. Het verzoek hem verder niet lastig te vallen met deze flauwekul.

Machsomwatch probeert Anwar nu te helpen om met een groep Israëlische vrijwilligers de rest van de olijven te plukken (als er Israëlische vrijwilligers meewerken bij de olijvenpluk is er wat minder kans dat leger en settlers zich agressief en diefachtig opstellen).

Verder proberen deze actieve vrouwen financiële vergoeding te regelen door inzameling van giften voor dit ernstige verlies van een landbouwer die leeft van zijn eigen handarbeid op het veld.

Anwar was bedroefd en boos. Hij zei: het optreden van het leger is onrechtvaardig, en dat van de settlers is zeer wreed, wreed, wreed!

Die bezetting moet eindelijk eens ophouden.

P.S. Er circuleert nu een video van Anwar, waarschijnlijk na dit incident vanuit zijn huis opgenomen, waarop duidelijk drie jongemannen met keppeltjes (waarschijnlijk settlers) in een auto waarvan geen nummerbord te zien is, de zakken snel in hun auto zetten en verdwijnen.

8 + 4 = ?
Onrecht. Wat doe je er aan? Het deed me denken aan het gedicht van Horst Bienek DIE ZEIT DANACH. De oorlog mag afgelopen zijn, maar het onrecht duurt voort.

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.