Zes Palestijnse ngo's verboden

Eldad Kisch

vrijdag 29 oktober 2021

Er gebeurt niet veel in de lokale Israëlische politiek, en dat houdt deze antipodische regering in wankel evenwicht. Behalve intriges en scheldpartijen over en weer, mede in de Knesset, waar wij van kunnen genieten, valt er ook niet veel in onze kranten te schrijven. Nu heeft onze minister van Defensie toch een daad verricht en zes Palestijnse ngo's met humanitaire doeleinden verboden, omdat ze naar zijn mening terroristisch werk verrichten.

Dit alles is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zullen zeker wel 'terroristen' aan de overkant soms tijd vrij maken om liefdadige werken te verrichten in eigen kring. Die verwevenheid is niet goed te vermijden. Zo kan het hier in Israël best gebeuren dat een ex-generaal voorzitter wordt van de vereniging voor kankerbestrijding. Een Palestijn wil dat verleden mogelijk niet zo makkelijk uitwissen en door de vingers zien, en zou die band kunnen afkeuren.

De Amerikanen waren niet te spreken over dit verbod door onze regering. Minister Gantz zegt harde bewijzen te hebben voor gelden die naar andere doelen gaan dan in de statuten van de ngo's staan. Er zal best wel eens een 'terrorist' kinderbijslag krijgen van een van die organisaties.

Het lijkt me geen handige zet, niet politiek en niet humanitair.

De Palestijnse partners van onze organisatie PHR (Physicians for Human Rights) op medisch gebied zijn niet getroffen door het verbod, want medisch werkzame groepen zijn bij dit schot in de lucht niet op de korrel genomen, maar waar het om humanitaire problemen gaat, raakt dit ons direct.

Hier moet wel ruim protest op volgen.

De hele situatie doet mij een aardig voorval herinneren uit mijn vroegere jaren bij PHR. Ik was aan het werk met onze mobiele polikliniek in een van de schoollokalen toen een belangrijke Palestijn, met een omvangrijke entourage van beide zijden, kwam kijken wat we zoal uitvoerden. De belangrijke Palestijn, die ik absoluut niet kende, drukte mij ontroerd de hand. Later bleek dat het Zakariya Zbeidi was (waar ik toen nog niet eerder van had gehoord), die nu nog veel beroemder is, want hij is een van de zes recente uitbrekers uit Israëlische gevangenschap. Straks word ik er nog van beschuldigd contact te onderhouden met de vijand.

7 + 3 = ?
Zou ik je mogen opzoeken in de gevangenis?
GRAAG!
Dokter Kisch, mag ik even vermelden dat ik altijd intens van uw verhalen geniet? U bent natuurlijk arts en een mens met een groot hart en een uitzonderlijk gevoel voor eer en fatsoen, maar u bent ook een topcomedian. Wat een geweldige combinatie!
Margreet, veel dank voor dit compliment. Ik moest even blozen! Eldad

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.