De-mo-cra-tia!

Eldad Kisch

vrijdag 12 mei 2023

Afgelopen zaterdag weer gedemonstreerd in Ramat Hasharon. Het is de achttiende week, niet alleen in ons stadje maar in het hele land. Het woord democratia wordt vaak door een enthousiaste menigte gescandeerd.

Ons werd gevraagd of het aantal demonstranten terug is gelopen na de manoeuvres van Netanjahoe. Onze indruk is dat het nauwelijks merkbaar is, en het zand dat in de ogen werd gestrooid (het uitstel van zijn boze plannen) door Netanjahoe heeft hoogstens een week effect gehad.

Dan is er de vraag van de verschillende groepen binnen het protest tegen de rechts- orthodoxe regering. De duidelijke hoofdzaak gaat over behoud van recht en democratie, tegen dictatuur. Dan is er groep die als belangrijkste de verfoeilijke bezetting van de Palestijnen ziet. En nog wat kleinere groeperingen. Een daarvan verwoordt de weerzin tegen een persoonlijke politiemacht, zoiets als de SA. De overlap van deze groepen is niet zo groot. De militia van Ben-Gvir wordt eigenlijk niet serieus genomen. Ik was de enige demonstrant met een bord in die zin in Ramat Hasharon.

Sommige mensen zien de bezetting als de enige manier om de Palestijnen in toom te houden en zien geen echte link tussen bezetting en dictatuur. Ikzelf ben ook niet zeker van oorzaak en gevolg. De bezetting van de Palestijnse gebieden is niet goed te praten, vele Israëlische regeringen, van alle kleuren, hebben ook nooit de moeite genomen om tot een vergelijk te komen met deze mensen. Onze moderne profeet Leibovitz heeft al gewaarschuwd dat bezetting en democratie niet samen gaan.

Mijn bordje tegen de militia van Ben-Gvir neem ik niet meer mee. Ten eerste geloof ik dat het zo’n vaart niet loopt. Ten tweede, mede na discussie met Daniel en enkele andere demonstranten, denk ik dat we de grootste gemene deler van de trouwe demonstranten, namelijk behoud van de democratie, moeten benadrukken, zonder onderverdeling in groepen tegen bezetting en andere verdelende, op zichzelf zeer juiste meningen, die mensen mogelijk afstoten.

Er gebeurt op politiek gebied eigenlijk niet veel. De zaken staan een beetje stil. De coalitie laat interne ruzies zien, waar we van in onze handen wrijven. Het nieuws geeft een aanzienlijk aantal moorden en andere ellende, vooral onder Arabieren.

Kijk vooral op Crescas.

Verder ben ik druk met onkruid in ons grasveld.

7 + 2 = ?
Lekker laten staan dat onkruid in het grasveld. Regeringsonkruid mag natuurlijk wel geschoffeld worden voor een betere wereld.
Het is zo treurig dat veel demonstranten maar steeds terugvallen in hysterische vergelijkingen met de nazi periode. Laten we nu eens ophouden steeds maar weer over nazi’s en dictatuur te spreken. Het valt allemaal wel mee.
Beste Zvi, natuurlijk kan het erger. Ik zou in de gevangenis kunnen zitten voor wat ik schrijf.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.